A finals de la setmana passada, membres de l'associació Amics de les Aus Giroca van començar a adequar el pavelló de Camallera per donar aixopluc, aquest dissabte i diumenge, a l'Exposició Internacional d'Aus, una cita indispensable per als criadors d'aus de Catalunya, França i les Balears. A la fira d'aquest any, que arriba a la 23a edició, augmenta la presència d'aus silvestres, és a dir, més ornamentals, en detriment de les de granja. Els organitzadors calculen que s'exhibiran unes dues mil aus i participaran una setantena de criadors de Catalunya, França i les Illes Balears.

El president de Giroca, Raül Coll, explica que aquesta és una tendència que s'està vivint els darrers temps. En els inicis, els criadors van potenciar la recuperació de races autòctones com l'oca o la gallina empordanesa, la gallina nana flor d'ametller, el colom de vol català o la gallina pairal catalana. Un cop aquesta fita es va assolir, la fira va obrir més el ventall. Així, els darrers anys han anat introduint-se altres aus «que no són típicament de corral» sinó que són més ornamentals i exòtiques. Els criadors, a més, han detectat una forta demanda d'aus autòctones però procedents d'altres països i això quedarà reflectit en l'exposició. També cal dir que durant aquests dos dies es faran mostres de gallina serrana, de gallina pairal catalana, de faisans del món, de coloms del món i autòctons, o de la mateixa oca i gallina empordanesa.

Exemplars de gallines peruanes gamuza. Foto: Giroca.

Un dels principals objectius dels criadors que participen en aquesta gran exhibició és endur-se algun dels premis que es convoquen. La mostra, doncs, obre les portes als professionals dijous i divendres. És aleshores quan quatre jutges -dos francesos, un català i un balear- es passejaran per l'exposició per observar en detall tots els exemplars a concurs i puntuar-los en funció de la morfologia de cada raça.

Com combatre l'estrès

Com combatre l'estrès

Raül Coll és conscient que les aus que s'exhibeixen en aquesta exposició patiran «una mica d'estrès». No serà provocat tan sols per les visites del públic i el soroll que aquest genera sinó, evidentment, per haver de passar uns quants dies tancades en gàbies sense poder sortir. «En som conscients però, un cop passada la fira, ja està», diu el president de Giroca, tot afegint que sempre intenten ser responsables i mantenen els animals en les millors condicions possibles.

Aquesta és una de les principals crítiques que els criadors de Giroca reben per part de les associacions que defensen els drets dels animals, les quals rebutgen la perpetuació d'aquest tipus de fires. L'any passat, per exemple, El Sendero de Luch va difondre a través de les xarxes socials un post on lamentava que aquest tipus d'actes es puguin fer «amb diners públics».

La Fira, que compta amb un públic molt fidel, principalment familiar, restarà oberta tant dissabte com diumenge en un horari molt ampli, des de les 10 del matí fins les set de la tarda.