La castanya continua sent un producte singular de la nostra gastronomia, però al mateix temps és encara una gran desconeguda per a moltes persones. Des de fa disset anys, Maçanet de Cabrenys es dedica a difondre, a través de la Fira de la Castanya, que se celebrarà aquest dissabte, coincidint amb el Pont de Tots Sants, totes les propietats que té aquest producte i també les seves utilitats en la nostra dieta i cada cop més en el món de l'esport, on és molt utilitzada per la seva aportació calòrica, destaca l'alcaldessa del municipi, Mercè Bosch. «És un producte amb moltes possibilitats, sense gluten, molt a tenir en compte ara que cada cop hi ha més al·lèrgies».

Coincidint amb l'obertura de la fira, s'ha programat una passejada popular amb la col·laboració del Grup Excursionista, «per descobrir el nostre entorn més proper», oberta a tothom, tant per a petits com grans. Perquè els visitants facin un recorregut per conèixer tot l'entorn i perquè la fira estigui present a tot el poble: «Els establiments decoraran el seu local i a partir d'aquí es crearà un mapa amb diversos punts perquè la gent els pugui visitar i votar». L'establiment amb la millor decoració realitzada a partir del producte estrella de la fira, la casta­nya, rebrà un petit detall per part de l'Ajuntament.

La fira de Maçanet està totalment consolidada. Una àmplia oferta lúdica acompanyarà la degustació i venda de castanyes. A la fira, ubicada a la plaça de la vila, hi haurà les tradicionals parades d'artesania acompanyades per l'exhibició de diferents mestres artesans que treballaran la fusta de castanyer, el vidre o el fang, «per donar més atractiu a la trobada durant tot el dia». Com sempre a la parada central, instal·lada per l'Ajuntament, es vendran castanyes crues i cuites in situ, així com productes fets a partir d'aquesta fruita comestible i tan apreciada: licor de castanya, melmelada de castanya, farina de castanya, mel de castanyer, d'un productor local. Un any més, totes les associacions del poble participen en la Fira de la Castanya tot col·laborant en la gestió de la parada central. A més a més, una veïna del municipi col·labora fent els pastissos de castanya de manera totalment voluntària. Les receptes estaran a l'abast del públic, escrites en paper perquè la gent pugui posar a la pràctica a casa seva la cuina de la castanya. Per donar un ventall molt ampli a la fira, i ja que a Maçanet de Cabrenys no hi ha productors, l'Ajuntament ja fa un temps que manté lligams amb Viladrau on, des de fa 28 anys, organitzen una macrofira sobre el tema i existeix una empresa que desenvolupa totes les possibilitats de la castanya.

Cuina de la castanya

Per captar l'interès del públic, la fira es complementa amb l'organització d'una nova edició de les jornades gastronòmiques, que s'obriran l'1 de novembre i s'allargaran fins al 10 del mateix mes amb la participació de set establiments del municipi i dels voltants.

La fira obrirà les portes a partir de 2/4 de 10 del matí, la mateixa hora en què arrancarà, des de l'aparcament municipal, la tradicional passejada popular guiada pel Club Excursionista Maçanetenc. A les dotze del migdia es farà un taller infantil a la plaça de la vila, on els més petits podran fer alguna manualitat relacionada amb la castanya o la carbassa. Durant tot el dia, hi haurà la fira oberta al públic i és a la tarda on es podrà gaudir de més activitats, com ara la cercavila que a partir de les cinc de la tarda amenitzarà la festa, a càrrec del grup de música tradicional Mini-Stress.

Per cloure la jornada a les 8 del vespre, es farà un sorteig de diferents detalls cedits pels diferents establiments i negocis del poble, premis com ara un dinar en un dels restaurants locals o una partida de futbol golf. L'objectiu de tots els actes és que el públic conegui i torni a visitar el poble.

Jornades gastronòmiques

Jornades gastronòmiquesLa casta­nya té moltes propietats que el municipi vol difondre també a través de les Jornades Gastronòmiques de la castanya i el bolet. Enguany s'hi han apuntat onze establiments del municipi i dels voltants on es podran trobar menús elaborats a partir de la castanya.

La intenció de l'Ajuntament és que no solament es pugui gaudir de la castanya un sol dia, sinó que des del dia 1 de novembre i fins al dia 10, molts restauradors elaborin un menú gastronòmic relacionat amb el producte estrella. Cada any es manté el nombre de restauradors participants, tant del municipi com dels pobles veïns. Enguany hi prenen part: La Cova, Les Salines, La Pau, Molí d'en Robert, La Quadra, Càmping Maçanet, Can Mach de Tapis, Hotel Pirineus, La Central, La Mina i el Trull d'en Francesc.

Cal destacar que els restaurants participants regalen àpats per anar a degustar el menú elaborat a partir de la castanya, que se sortegen el mateix dia de la Fira de la Castanya.