Quan Josep Puig Pujades va ser alliberat de la presó de Girona, el març de 1936, els figuerencs el van rebre en massa i li van retre un homenatge. Entre els actes, l'elenc de la Societat Coral Erato de Figueres li va dedicar l'estrena del conte L'atemptat del carrer de Primfilat, «una crítica sarcàstica i molt figuerenca a la burgesia del moment». Aquesta obra no s'havia tornat a representar fins que ara, coincidint amb la commemoració dels 70 anys de la seva mort, Taller de Teatre la recupera i juntament amb altres textos de l'autor conformaran l'espectacle Cant de llibertat Cant de llibertatque s'escenificarà el dissabte 9 de novembre a la Cate.

Rere Cant de llibertat Cant de llibertathi ha un nom: Alfons Gumbau. Fa uns set anys, tot cercant informació en la premsa per elaborar el llibre de la història dels 150 anys de l'Erato -ara a punt de publicar-se- va saber d'aquell homenatge que li feren a Puig Pujades al Teatre Principal. «Vaig cercar l'obra teatral però no sortia enlloc», comenta. Més recentment, i gràcies a Joan Armangué, qui fa poc va coordinar la reedició d' Ell, a la presó (Cal·lígraf), va localitzar-lo.

L'espectacle es representa el dissabte 9, a la Sala La Cate de Figueres. Foto: Borja Balsera.

Aprofitant aquesta commemoració s'ha apostat per dur-la, de nou, a escena. Es tracta, com explica Gumbau, d'una peça curta, senzilla, d'uns trenta-cinc minuts de durada, ambientada en els anys previs a la guerra civil, quelcom que amb el que han volgut ser fidels, tant pel que fa al vestuari com al registre lingüístic amb uns quants girs empordanesos «que s'han intentat mantenir». Qui ho farà possible és l'elenc de Taller de Teatre, grup del Patronat de la Catequística, així com integrants d'altres formacions de la ciutat i la comarca sota la direcció i dramatúrgia del mateix Gumbau.

L'espectacle no només se centra en aquesta obra teatral. També es farà una lectura de fragments d' Ell, a la presó, l'assaig que Puig Pujades va escriure durant el seu captiveri. A més, per entrellaçar els dos textos, a través d'imatges i músiques, es recuperen fragments de la seva vida i obra a partir del llibre d'Anna Teixidor i retalls de la premsa de l'època, especialment l'Empordà Federal, del qual Puig Pujades va ser impulsor.

Paral·lismes amb la situació actual

Paral·lismes amb la situació actualGumbau creu que aquest espectacle és molt oportú, ja que no es poden obviar «els paral·lelismes amb la situació actual». Cal remarcar, però, que «Puig Pujades era catalanista però no independentista». Ara, això sí, hi apareixen des de «dones xafarderes fins a gent disposada a sortir al carrer a empaitar gitanos», situacions que es continuen perpetuant amb altres contextos.

D'altra banda, dins la línia de recuperació de Puig Pujades, cal destacar la conferència que oferirà la filòloga Anna Velaz aquest dimecres a les 7 de la tarda a la biblioteca de Figueres. Velaz incideix en l'obra inèdita de l'autor, les línies temàtiques i interessos i en algunes de les obres més significatives.