Som Cultura és el mes de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona que arriba a la seva quarta edició amb quaranta-sis propostes genuïnes ofertes per les entitats i empreses associades al Club de Màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

A aquestes jornades, l'Ecomuseu-Farinera, de Castelló d'Empúries, s'hi suma presentant el taller: No diguis blat€ fins posar-lo al paper! Una mostra dels tallers familiars que es fan al museu durant tot l'any.

Les novetats per aquesta edició són "Rutes literàries" que permetran conèixer l'obra d'autors com Josep Pla, Victor Català o Ramon Muntaner i inclouran la participació d'actors com Marc Martínez, Estel Solé o Ernest Villegas, que en faran una lectura teatralitzada dels textos que es llegiran durant la visita. I activitats inclusives per a tots els públics, com visites guiades al Museu de la Pesca de Palamós o al Museu d'Olot.

També els "Jocs de misteri", un nou cicle per conèixer museus o fortaleses de les comarques gironines d'una manera amena i divertida. En total es programen vuit sessions, entre les quals Escape Bunker Roses, en què els participants tindran 40 minuts per sortir del búnquer del castell de la Trinitat de Roses; Misteriós crim a la mansió Garriga, una visita teatral al Museu del Mar de Lloret de Mar, adreçada a un públic adult, que consisteix en diversos jocs de pistes que han de permetre descobrir un assassí; o Caçadors de joies, una proposta per a tots els públics que inclou una activitat de geocerca amb esmorzar inclòs durant una visita al DOR Museum i l'Espai Quim Hereu, a la fortalesa de Sant Julià de Ramis.

I "Activitats inclusives" per apropar la cultura a col·lectius de persones amb discapacitat. Destaca una nova visita al Museu de la Pesca de Palamósque porta per títol A l'art, tothom hi té part. Visita accessible i inclusiva al Museu de la Pesca. La proposta permetrà a tota mena d'espectadors apropar-se a la col·lecció d'aquest centre cultural, tastar la cuina marinera, tocar les arts de pesca o escoltar les barques de pesca. Al Museu d'Olot també es programa una visita guiada que permetrà als visitants tocar algunes de les obres d'aquest espai cultural.

Mantenint la tendència dels darrers anys, els organitzadors han treballat en la confecció d'activitats atractives i originals per als usuaris. Així mateix, Som Cultura 2019 ha estructurat les propostes geogràficament: els dies 2 i 3 de novembre, la programació es concentra a les comarques del Ripollès i la Cerdanya; els dies 9 i 10 de novembre, les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà acolliran les activitats; els dies 16 i 17 de novembre, prendran el relleu les comarques del Gironès i la Selva, i els dies 24 i 25 de novembre, el festival es clourà a la Garrotxa i el Pla de l'Estany. La campanya també es presenta agrupada en quatre blocs temàtics: rutes literàries; jocs de misteri per descobrir el patrimoni; visites guiades i, finalment, activitats inclusives.

Els Museus surten al carrer

De les propostes d'aquesta quarta edició destaca la reedició de la proposta els Museus surten al carrer, que celebrarà la seva tercera edició dins del Som Cultura. Aquesta activitat reuneix una quinzena d'equipaments de la Xarxa de Museus de Comarques Gironines, que programaran tallers infantils durant tot un matí. En aquesta edició, la proposta tindrà lloc a Ripoll i, com a novetat, inclourà un espai de joc lliure per a infants així com l'actuació de Little Testa, que presenta el seu espectacle de circ 4×4 Show.

Les inscripcions a les activitats del Som Cultura 2019 es poden tramitar a través del web http://somcultura.com/