Amb motiu de la celebració del 70è aniversari de la mort de Josep Puig Pujades, diverses entitats ciutadanes de Figueres, amb el suport de l'Ajuntament de Figueres, han organitzat diferents actes i activitats durant els mesos d'octubre i novembre per donar a conèixer l'obra de Puig Pujades.

Josep Puig Pujades (Figueres, 25 de juliol de 1883 - Perpinyà, 20 de març de 1949), va ser un dirigent de la petita burgesia liberal figuerenca, que va liderar el moviment polític i cultural del catalanisme d'esquerres a l'Empordà del primer terç del segle vint. Puig Pujades va exercir càrrecs públics importants durant la Segona República, i va ser activista cultural i mecenes de projectes com el setmanari Empordà Federal i de joves artistes, com Marià Llavanera i Salvador Dalí. Durant la Guerra Civil espanyola, va exercir com a cònsol del govern de la República a Perpinyà i Lió, on va morir a l'edat de 65 anys.

Fins al 16 de novembre, la Biblioteca Fages de Climent programa una exposició amb part del fons personal de Josep Puig Pujades amb una mostra de manuscrits, llibres i fotografies cedides per la seva neboda, Adela Garrido.

Aquest divendres a les 8 del vespre, l'entitat Atenea, agrupació de cultura del Casino Menestral Figuerenc impulsada pel mateix Josep Puig Pujades, ha organitzat la taula rodona «Josep Puig Pujades (1883-1949). Cervell i paraula del republicanisme empordanès», amb la participació dels historiadors Anna teixidor, Alfons Romero i Eric Pujol.

L'entitat figuerenca Foment de la Sardana Pep Ventura també s'ha sumat als actes de commemoració de la mort de Puig Pujades amb la celebració d'una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona, per aquest diumenge a les 11.30 hores, als Jardins Puig Pujades.

Dimecres vinent, 30 d'octubre, a les set de la tarda, la Biblioteca Fages de Climent i l'Institut d'Estudis Empordanesos han organitzat la conferència «Ficció, realitat, testimoni i exili en l'obra literària inèdita de Josep Puig Pujades», a càrrec d'Anna Velaz, i on es farà un acostament a les obres inèdites de Puig Pujades i un repàs de les seves obres més significatives.

Finalment, els actes de record de la figura de Josep Puig Pujades clouran amb l'espectacle «Cant de llibertat» a partir d'una adaptació dels textos «Ell, a la presó» i «Atemptat del carrer de Primfilat», ambdós de Josep Puig Pujades, organitzat per l'entitat Taller de Teatre, grup del Patronat de la Catequística.