Com és un ou de reig? És comestible? Amb quins altres bolets es pot confondre? Aquestes i altres qüestions es posen sobre la taula a l'exposició didàctica que el micòleg Santi Sapés exhibeix a l'entrada de l'església, amb motiu de la Fira del Bolet d'Albanyà que es fa aquest diumenge durant tot el dia. Sapés assegura que la mostra és molt completa, amb una àmplia vocació «didàctica» perquè el públic pugui iniciar-se en el món complex dels bolets «i aclarir certs punts» foscos. Com explica Sapés, l'exposició és un petit tastet i la idea és que cada any «la gent vagi incorporant dos o tres bolets més» a la seva enciclopèdia personal. A més, en ser-hi present el mateix micòleg poden fer-li tota mena de preguntes per «esclarir dubtes».

Un inici de temporada amb poca pluja i pocs fongs

Un inici de temporada amb poca pluja i pocs fongsEl micòleg, però, no és gaire optimista amb l'actual temporada boletaire. «Sent optimista, no va massa bé, però encara no es pot donar per perduda», diu. Quasi no ha plogut i la falta d'humitat, doncs, impedeix que els bolets proliferin. Això, però, no serà obstacle per fer la fira. A Albanyà, en bones condicions climàtiques, explica el micòleg, es poden trobar moltes varietats de bolets perquè «aquests estan en relació amb els arbres i, si en tenim de diferents classes, es pot trobar una bona mostra».

El micòleg de la fira, Santi Sapés. Foto: Conxi Molons.

Davant l'allau de visites que hi ha als boscos a la recerca de bolets, Sapés considera que caldria que a Catalunya s'apliqués alguna mena de normativa, com si passa a la resta de l'Estat espanyol on es concedeixen permisos, es fixen quantitats màximes i, fins i tot, hi ha gent que viu d'això. «Els pagesos aquí es queixen, la gent va amb bosses de plàstic i ho deixa tot malament perquè agafen el que coneixen i el que no», comenta el micòleg. El fet que hi hagi molts boscos de titularitat privada -diferent d'altres punts de l'Estat- fa que la gent no es posi d'acord. L'altra cara és que la cacera de bolets provoca que la gent es mogui, es quedi a esmorzar o a dinar al lloc i moltes comarques «visquin d'això». On encara es poden trobar bolets ara és a la Cerdanya, però Sapés diu que «això s'acaba».

Aquesta no és l'única proposta que es fa durant la fira que arranca a les 10 del matí. Enguany, hi ha entre trenta i trenta-cinc estands de productes d'artesania i alimentació. Entre aquests també sis parades de bolets. L'alcalde explica que no volen ampliar el nombre de participants «perquè tothom ha de guanyar-se la vida» i que tenen preferència els productors de la zona.

Albert Molins, el pregoner de la fira

Albert Molins, el pregoner de la firaAquest any, com els anteriors, la fira també té pregoner, una figura que ajuda a dinamitzar la festa. La persona convidada a fer el pregó, a la una del migdia, és el veí Albert Molins. Nascut a Alba­nyà ara fa 61 anys, és un bon coneixedor de la història del poble, «un lloc que a l'hivern és molt tranquil». «M'agraden tots els temes però el pregó l'aprofitaré per parlar del passat de la plaça Major i dels seus carrers, de les coses que hi succeïren», explica Molins, que s'estrenarà en això de fer pregons.

A banda de tot això, la companyia País de Xauxa representa l'espectacle de circ de carrer, El mercat dels bolets, al migdia a la plaça Major. A primera hora de la tarda, serà el torn de les rondalles amb l'espectacle Històries per omplir la panxa. A més, durant tot el dia, el trobador i bandoler Samuel Arderiu i Laly Rodríguez animaran els carrers del poble. També hi haurà un espai lúdic al carrer Sant Pere amb tobogan gegant, gàbia de boles i jocs esportius. No faltaran propostes de passejades a peu i a cavall.

Garantir el pàrquing

Garantir el pàrquingPer garantir la tranquil·litat dels visitants, la fira disposa de pàrquings senyalitzats al centre. «Intentem que la gent no hagi de caminar massa», comenta Fàbregas.