Albanyà es converteix, a la tardor, en terra de bolets i de boletaires. Enguany, malgrat la manca de pluges, això no canviarà i aquest cap de setmana s'hi celebrarà la novena edició de la Fira del Bolet, una festa «totalment consolidada que cada any atrau més visitants», segons assegura l'alcalde, Joan Fàbregas. La programació, que segueix l'estructura dels darrers anys, incideix molt en la divulgació del món del bolet.

Malgrat que la fira pròpiament no es fa fins diumenge, dissabte els veïns d'Albanyà ja es trobaran immersos en la celebració. De bon matí, com cada any, els més petits del poble faran treballs manuals. La idea, en aquesta ocasió, és elaborar bolets amb pasta de sal i amb material reciclat. Hi haurà tres escenaris per dur-ho a terme: el càmping Bassegoda Park, la plaça Major del poble i l'escola de Lliurona. Com explica l'alcalde, els nens del centre educatiu ja fa setmanes que es bolquen en la proposta. En aquest sentit, les seves creacions serviran per decorar el poble.

El mateix dissabte, a les 11 del matí, els organitzadors han preparat una sortida al bosc, tot i que està subjecta al temps. Els participants aniran acompanyats del micòleg de capçalera de la fira, Santi Sapés, i de guies voluntaris del càmping. La sortida està dirigida a buscar bolets i a explicar-ne la tipologia. Això lliga amb l'exposició que Sapés coordina a l'església, una mostra que es veurà tot el cap de setmana i que permet conèixer millor les diferents classes de bolets que existeixen, tant els comestibles com els tòxics. Un acte que no s'inclou en el programa oficial i que està molt dirigit als veïns del poble és un berenar-sopar promogut per la comissió de la fira durant el qual es podran «fer tastets de bolets». Es tracta d'un moment «per compartir» plegats tots els veïns.

La Fira del Bolet seguirà diumenge amb tot el gruix d'activitats.