Fa nou anys, l'Institut d'Estudis Empordanesos, el Setmanari de l'Alt Empordà i Via Pirena van apostar per impulsar les Jornades L'Empordà, el paisatge com actiu econòmic partint de la idea que «el paisatge pot ser, no tan sols quelcom contemplatiu, sinó també un potencial econòmic». Enguany, les jornades es dediquen a l'inventor Narcís Monturiol, en el marc del bicentenari del seu naixement i, de nou, són coordinades per Joan Armangué. Segons ell, en aquesta edició s'ha buscat «com el paisatge urbà i el marí en Monturiol -Figueres i Cadaqués- poden esdevenir noves vies per potenciar la identitat ciutadana».

Les jornades arranquen justament aquest dissabte, a les 10 del matí al Cercle Sport Figuerenc, amb dues taules rodones. La primera està dedicada a la Figueres del segle XIX, «tant en l'aspecte arquitectònic com en el dels costums», i compta amb la participació dels historiadors Pere Gifre, Jaume Santaló, Alfons Martínez i Albert Testart, com a moderador. Armangué reconeix que «la gent ignora molt el segle XIX malgrat estar molt present». El repte és ara, apunta el coordinador, «com posar-lo en valor i, principalment, a l'abast de la gent, que no quedi en petits nuclis; es tracta d'obrir nous camins que permetin socialitzar el coneixement d'unes èpoques, uns costums i unes tradicions». Al seu parer, molts d'aquests elements i personatges es poden transformar en productes amb molt d'interès o en projectes culturals.

La segona taula rodona es dedica al mar de Monturiol, i hi prendran l'investigador marí i doctor Josep Lloret, la doctora en Humanitats Mariona Seguranyes, el doctor en Prehistòria i Història Antiga, Xavier Nieto, amb Santi Coll, director del Setmanari de l'Alt Empordà, com a moderador. Aquesta taula posa en relleu la vinculació de Monturiol amb Cadaqués i el cap de Creus, «un paisatge únic i singular» on el figuerenc va pensar en el seu submarí «amb la idea de millorar les condicions de treball dels corallers».

L'altra part de les Jornades consistirà en dues rutes. La primera es fa aquest diumenge, a dos quarts d'onze del matí, i es desenvolupa per Figueres acompanyats per l'arquitecte Joan Falgueras i l'historiador Jaume Santaló. La segona serà el diumenge 27 d'octubre, a la mateixa hora, per Cadaqués, de la mà de Mariona Seguranyes i el biòleg Santi Musquera.

Programa obert a tothom

Dissabte, 19 d'octubreCercle Sport de Figueres

  • 10.00 Hores «La ciutat de Monturiol. La Figueres del segle XIX» amb Pere Gifre, Jaume Santaló, Alfons Martínez Puig i Albert Testart (moderador). Auditori Monturiol
  • 11.30 Hores «El mar de Monturiol» amb Josep Lloret, Xavier Nieto, Mariona Seguranyes i Santi Coll (moderador).
  • Auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport. Obert a tothom

Diumenge, 20 d'octubreVisita guiada a Figueres

  • 10.30 Hores Ruta per la ciutat acompanyada per Joan Falguerasi Jaume Santaló.
  • Lloc de trobada: Monument a Monturiol de la Rambla

Diumenge, 27 d'octubreVisita guiada a Cadaqués

  • 10.30 Hores Ruta per la vila acompanyada per Santi Musquera i Mariona Seguranyes.
  • Lloc de Trobada: Far de cap de Creus

Inscripcions a info@iee.cat