Enrique Pérez Piñero (1935- 1972) va ser un brillant arquitecte murcià reconegut arreu del món per les seves cúpules desplegables. Només cal apuntar que la Nasa projectà construir hivernacles a la Lluna partint d'una estructura modular automàtica desplegable. Allò pel que més se'l coneix a Figueres és per la cúpula reticular polièdrica de doble capa del Teatre-Museu Dalí, símbol de la ciutat. Amb la voluntat de recordar-lo i conèixer la magnitud del personatge, el catedràtic de Tecnologia Fede Luque ha organitzat una sèrie d'actes que arranquen aquest dimarts, a les 7 de la tarda, amb una conferència de l'arquitecte Luis Sánchez Cuenca, al Museu de la Tècnica de l'Empordà.

«Mai se li ha fet un homenatge a Pérez Piñero a Figueres», diu Luque, que recorda que el Teatre-Museu Dalí no només és Dalí «també és l'edifici i, per descomptat, la cúpula». Sobre aquesta, Sánchez podrà parlar-ne molt, ja que n'és «un expert» a més de l'impulsor de la rèplica que van fer un grup d'alumnes de Figueres, actualment exhibida a l'entrada de la ciutat. Sánchez va coincidir amb Pérez Piñero en els temps d'estudiant.

L'arquitecte Enrique Pérez Piñero amb una de les seves creacions. Foto: Fundación Pérez Piñero.

No serà l'únic convidat a recordar Pérez Piñero. El mateix Luque ho farà el 4 de novembre a la Cate i el 15 de novembre serà el fill de l'arquitecte qui centrarà una conferència sota la cúpula daliniana. «Està molt il·lusionat amb aquest homenatge», diu Luque. Tant que fins i tot ha enviat una fila de butaques plegables dissenyades pel seu pare el 1971 que formarà part d'una exposició amb maquetes, fotos inèdites i dissenys originals de Pérez Piñero.