El Museu del Joguet de Catalunya a Figueres també se suma al bicentenari del naixement de Narcís Monturiol amb l'exposició «L'Ictineo» dedicada al gran invent del figuerenc. La mostra, que es podrà veure fins al 6 de gener, té com a peça central la maqueta de l'Ictineo II construïda el 2014 pel mestre artesà en modelisme naval, Antoni Barata Vendrell. Es tracta d'una maqueta a escala 1:10, de 35 centímetres d'alt, 30 d'ample i 170 de llarg, construïda amb fusta de faig, llautó, bronze, coure, metacrilat, fibra d'epoxi i soldadura de plata.

A part d'aquesta maqueta també s'acompanya una altra de l' Ictineo II a escala 1:50 cedida per Ramon Fontdecaba Corretjer, a més d'altres materials complementaris. A més a més, l'exposició sobre Monturiol, a qui es titlla de «personalitat extraordinària que amb la invenció del submarí va contribuir de manera decisiva al desenvolupament de la navegació submarina», es clou amb la projecció d'un vídeo amb imatges de la pel·lícula «Monturiol, el senyor del mar», cedides i seleccionades per Francesc Bellmunt, en les quals es veu el funcionament dels dos submarins.

Dibuix del submarí de Narcís Monturiol. Cedida pel Museu del Joguet de Catalunya.

Segona exposició

Segona exposicióD'altra banda, la inauguració de la segona exposició dedicada a Monturiol, aquesta però al Cercle Sport Figuerenc, es va haver de posposar a causa d'un foc al restaurant de baix de l'immoble.