Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), que se celebren a Europa durant aquest cap de setmana, arriben els dies 11, 12 i 13 d'octubre, sota el lema Obrint les portes del patrimoni cultural. Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta iniciativa anual, programant activitats gratuïtes. Per aquest motiu, Castelló d'Empúries ha organitzat un ventall d'activitats durant els tres dies de les jornades, l'objectiu és el de divulgar la riquesa cultural i el patrimoni museístic del municipi entre els visitants i usuaris dels museus. El programa d'activitats, coordinat pel Departament de Patrimoni Històric i Museus de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, inclou jornades de portes obertes, exposicions i visites als museus del municipi, amb la participació de l'Ecomuseu-Farinera, el Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, la Basílica de Santa Maria i la Sinagoga del Puig Mercadal de Castelló d'Empúries.

Inscripcions prèvies

El dissabte 12 d'octubre a les quatre de la tarda de la tarda tindrà lloc la visita guiada Els convents medievals de Castelló d'Empúries, a càrrec de Jordi Canet i organitzada per l'empresa Terramar, en el marc dels Espais medievals de l'Empordà coordinat pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà; cal inscriure's prèviament al telèfon 618 547 958, o bé a t erramar@terramar.org. La visita inclourà el Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó i l'antic convent de Sant Agustí de Castelló d'Empúries, que actualment està sent objecte de restauració.

També al Museu d'Història Medieval es podrà veure, fins al 31 de desembre, l'exposició Carles Fages de Climent. L'Arcàdia empordanesa, de la Institució de les Lletres Catalanes, i a càrrec de Jordi Canet Avilés, comissari de l'Any Fages de Climent 2018.

D'altra banda, el dissabte 12 i el diumenge 13, a dos quarts d'una del migdia i a les cinc de la tarda, tindran lloc visites guiades a la Sinagoga del Puig del Mercadal, amb degustació de vi i productes kosher, al preu de 4 ? (2 ? per a nens de 7 a 16 anys; i gratuït per a menors de 6 anys). Cal reservar al telèfon 609 450 738, o bé a sinagogapuigmercadal@gmail.com.

El diumenge 13 d'octubre, a les dotze del migdia, l'Ecomuseu-Farinera organitza l'activitat gratuïta Enfarina't. Visita amb degustació a l'Ecomuseu-Farinera, amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; cal reservar prèviament al tel. 972 25 05 12.

Les JEP són la festa del patrimoni i molts altres municipis i entitats de la comarca i de Catalunya organitzen activitats gratuïtes per a tots els públics: visites guiades, representacions teatrals, concerts, exposicions. Tota l'agenda d'actes es pot consultar a patrimoni.gencat.cat. A Castelló, els tres dies de les JEPC coincideixen amb la 12a Ruta de l'Art.