Aquest diumenge, la Vajol celebra de nou la seva Fira Transfronterera, que arriba ja consolidada a la desena edició. Ja fa una dècada que l'Ajuntament va muntar una Fira entre la Vajol i Morellàs i les Illes, el poble amb què està agermanat des de 1989 per promoure la reacció entre els municipis veïns. Anys més tard, la Fira va canviar de dates i va passar de celebrar-se de l'estiu a la tardor, centrada en productes de proximitat com la castanya i el bolet.

A la fira d'enguany, com es fa en les darreres edicions, les activitats giren entorn del territori, el paisatge, la història, la cultura, la gastronomia i, per descomptat, el poble de la Vajol.

Conferències i exposicions, presentacions de llibres, actuacions musicals o animacions per als més petits són les activitats del programa que s'acompanyen de la part més gastronòmica gràcies als menús que han creat exclusivament per a la Fira els tres restaurants del poble: hostal restaurant Casa Comaulis, restaurant Manrella i restaurant Ca La Conxita, que elaboren propostes culinàries amb el cep i la castanya com a ingredients especials.

Ja fa anys, assenyalen els organitzadors que: «Oferim una gran quantitat de propostes perquè tots els públics trobin el seu espai». L'obertura de la Fira serà a les deu del matí. El visitant podrà fer un recorregut per les parades ubicades al centre de la vila, una quinzena en total on trobarà tota mena de productes artesans. A un quart de dotze del migdia, hi haurà batucada als carrers de la Vajol amb els Senyors del Foc, pels carrers del centre, dinamitzant la Fira i al migdia s'ha previst l'actuació d'Alverd Oliva, a la plaça de l'Església.

El vessant cultural de la Fira continua a la una del migdia amb la presentació dels llibres: Pors, mentides i traïcions, Odin i El Diamant d'Herkimer de l'escriptor David Frigola. La presentació anirà a a càrrec de Josep Maria Bernils i Susi Pairuto, de la llibreria L'Auca, i a continuació s'impartirà la conferència Superant els límits, a La Societat La Camèlia.

La Fira es marida amb gastronomia i vi i dos quarts de dues de la tarda hi haurà un tast de vins: Grans Vins de Petits Cellers DO Empordà a càrrec de Brevatges. El públic podrà degustar també els menús elaborats especialment per a l'ocasió. Després de dinar, l'activitat prosseguirà amb activitats pensades per als més petits. A les cinc de la tarda, la Pepa Contes explicarà històries de Castanyes i Castanyots i hi haurà xocolata amb melindros per a tothom, a l'escola.

A la mateixa hora s'organizarà, a la Societat La Camèlia, una actuació de La Coral de Maçanet, que interpretarà Àries d'Òpera. Aprofitant la riquesa històrica del municipi, la Fira enfilarà la recta final amb una conferència, a les sis de la tarda, centrada en La lleva del biberó, a càrrec de la historiadora Assumpta Montellà, també al recinte de l'escola.