La II Convenció Soc friki soc cultura arriba els dies 27, 28 i 29 de setembre, a la ciutat de Figueres. A part de diversos estands d'editorials i llibreries, photocall i cossplay, inclourà conferències destacades sobre el gènere fantàstic amb primeres espases, en diferents espais de la ciutat. Una àmplia programació al voltant del gènere de la ciència-ficció i la fantasia reivindica novament que el fantàstic també és cultura: «La convenció s'ha fet gran i els actes centrals de la convenció tindran lloc a l'espai de La Cate, però, a diferència de l'any passat, s'ha volgut descentralitzar alguns esdeveniments, per tal que també es pugui viure la festa en altres llocs com ara Llibres Low Cost i Llibreria Bookman, que acolliran xerrades, presentacions i vermuts literaris» explica Carlos Acedo, de l'Associació de Veïns Rally Sud, organitzadors de l'esdeveniment.

Destaca dins la programació la convocatòria del III Premi Frederic Pujulà - Ciutat de Figueres, dotat amb 300 euros per al millor conte de gènere fantàstic i que aquest any potencia la seva vocació solidària en donar un 10% del premi a l'ONG escollida pel guanyador. «La tercera convocatòria del premi ha estat un èxit amb una seixantena de relats rebuts».

El guanyador es farà públic el diumenge 29 de setembre, en la Gala de clausura de la II Convenció soc friky soc cultura. Enguany s'ha batejat el Premi amb el nom de Frederic Pujolà que va escriure la primera novel·la de ciència-ficció en català, ( Homes artificials - 1912). El fill de l'escriptor serà l'encarregat de lliurar el premi literari al teatre de la Cate al guanyador del certamen. «A la mateixa sala, i en un moment únic, s'uniran 107 anys d'història del fantàstic en llengua catalana», apunta Acedo.

Entre les conferències previstes cal destacar que dissabte 28, a les cinc de la tarda, a la sala petita de la Cate, hi haurà la taula rodona Llegir és fantàstic!, amb tres ponents d'altura: l'escriptor i periodista Ricard Ruiz Garzón, l'escriptora i editora Alicia Gili Abad i l'escriptor de capçalera de la Biblioteca de Figueres BFC Sebastià Roig. També el diumenge 29, al migdia, a la Llibreria Bookman Figueres, se celebrarà el vermut literari Escriure fantàstic a la Catalunya Nord, on els escriptors Joan-Lluís Lluís, autor de la multipremiada ucronia Jo soc aquell que va matar Franco, i Antoni Munné-Jordà debatran el que significa escriure en català a França.

El ventall d'activitats és molt ampli. D'entre elles els organitzadors destaquen l'acte que aquest dissabte farà difusió de la recentment estrenada Llibreria Social a Figueres. Les escriptores Montse Cufí i Montserrat Segura faran donació d'un llibre com a suport a la iniciativa. La xerrada serà a les dotze del migdia, a la Cate. Amb la Sessió fotoGàgfica Fes-te friqui en 15 lliçons!, que presenta el divulgador cultural Josep Maria Dacosta, l'actuació de dansa Noemi i Nina Acedo, de Ballet Figueres, i un concert clourà la trobada.

Carles Acedo. Organitzador

'La II convenció Friki està superant totes les expectatives'

La Convenció Friki s’ha fet gran en dos anys.

Volem seguir unint la part més cultural del gènere fantàstic amb la part més lúdica i festiva, A banda d’escriptors i artistes, tenim activitats com tallers, cosplay, Star Wars, star play. La base és intentar normalitzar la paraula friqui. El friqui és simplement una persona que sap molt d’un tema concret.

Què destaca de l’edició?

Hem creat l’agrupació d’Amics de la Ciència-Ficció en Català-AACFC amb l’objectiu de dignificar i difondre els gèneres fantàstics en català. He fet molta difusió a tot Catalunya i França i hem traspassat fronteres amb el concurs literari, que ha tingut molta repercussió. Pràcticament és del que estem més satisfets.