Aquest 25 de setembre s'inicia el cicle "Fem Memòria", organitzat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses, amb la conferència "Entre el caos i la voladura controlada: la Fi del Règim Franquista a Catalunya, 1969-1979". Va a càrrec del professor d'Història Contemporània de la UAB, Martí Marín, a les 18.00 hores, a Ca l'Anita.

Aquest cicle neix amb la voluntat d'oferir una visió de la història recent de la població i de la seva influència en la configuració de la Roses actual. La seva realització coincideix amb la celebració del 40è aniversari dels ajuntaments democràtics, motiu pel qual els diferents actes programats giraran entorn al pas de les institucions franquistes a les primeres eleccions democràtiques, parant una especial atenció en el cas rosinc i en la comissió gestora de veïns que va encarregar-se d'aquest període de transició a la població.

Així doncs, si la primera conferència que tindrà lloc aquest dimecres ofereix una visió entorn a la fi del règim en l'àmbit català per contextualitzar el moment històric, les dues jornades següents centraran la seva atenció en els esdeveniments viscuts concretament a la població.

El 2 d'octubre, l'arxiver de Roses Josep Maria Barris, parlarà de "La fi d'una dictadura. La dissolució de les estructures de poder franquistes a Roses (1969-1979)", mentre que el dia 10 d'octubre, tindrà lloc una taula rodona que portarà per títol "La Junta Gestora de Roses i l'arribada de la democràcia", que comptarà amb la participació d'alguns dels membres d'aquesta junta.