L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, han inaugurat el primer Espai Víctor Català, situat a la segona planta de l'edifici històric de l'Alfolí de la Sal i cridat a ser un espai de recerca i difusió de l'escriptora escalenca i de la seva obra a nivell internacional. També s'ha inaugurat el nou arxiu històric i fotogràfic del municipi, també a l'Alfolí.

La jornada ha començat amb una conferència de Carme Balliu, del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya i de Jordi Mestre, restaurador, sobre els treballs de restauració del llegat de Víctor Català i del fotògraf Josep Esquirol. Després, s'ha procedit a la inauguració oficial de l'espai i s'ha presentat el Facsímil del manuscrit original de Solitud (tirada limitada de 150 exemplars numerats), que s'ha fet amb motiu del 150 aniversari del naixement de l’escriptora . Aquests exemplars seran de consulta pública a les biblioteques més importants de Catalunya a més de la de l’Escala i com a regals de protocol.

A partir de la donació per part de l'hereu, Lluís Albert, de l’obra literària i artística de Caterina Albert/Víctor Català a l’Ajuntament de l’Escala, el 17 d’agost de 2017, i l’adquisició per part de l’Ajuntament de la finca Clos del Pastor, es va iniciar un procés de restauració de l’obra, al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. S'iniciava també el projecte de creació de 3 espais dedicats a la gran escriptora de l’Escala: El que s'estrenava avui a l'Alfolí de la Sal; un espai obert per a visites guiades a la capella de Santa Reparada de Cinc Claus, antiga propietat de Víctor Català, que es posarà en marxa el dia 29 de juny; i un tercer punt on s'hi exposarà part de l'obra de l'escriptora, al recinte del Clos del Pastor, on hi havia hagut la casa-museu i que reobrirà, un cop s'hagin fet les obres necessàries, l'any vinent.

La voluntat de l’Ajuntament de l'Escala és la de conservar a l’Arxiu Històric i a l'Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala l'important llegat de Víctor Català, format per uns 10.000 elements repartits entre manuscrits literaris, correspondència, edicions i traduccions de l’obra, pintures, dibuixos, col·lecció d’arqueologia, fotografies i objectes personals, amb l’objectiu de difondre l’obra de l’escriptora i artista tant al públic especialitzat com al gran públic.

S'ha habilitat dos espais a la segona planta de l’Alfolí de la Sal destinats als fons de l’Arxiu Històric de l’Escala, un dipòsit pel suport paper i pergamí i l’altre per al suport fotogràfic, tots dos amb temperatura i humitat adequades a cada format, que també s’inauguraven avui.

L'Espai Víctor Català de l'Alfolí de la Sal - Museu de l'Escala acull l’obra artística més representativa (olis i dibuixos), especialment els que fan referència a Solitud i al paisatge, en consonància amb l’exposició de la primera planta que explica l’evolució del paisatge de l’Escala. S'hi exposen també les primeres edicions i traduccions de la seva obra cabdal Solitud, així com una rèplica del manuscrit original. Tres plafons expliquen la biografia, la gènesi de la novel·la i el paisatge literari de Solitud. També s'hi poden veure objectes personals, com la ploma que utilitzava l'escriptora per escriure.

Aquest també serà un punt de referència per a la càtedra universitària Víctor Català d'estudis del modernisme, de la Universitat de Girona, que tindrà la seva seu a l'Escala.

Els actes s'han complementat aquest diumenge amb la Ruta Camins de Solitud “La pujada”, amb ascensió i visita a l’ermita de Santa Caterina del Montgrí pel camí d’Ullà amb lectura de textos del capítol “La pujada” ,de l’obra cabdal de l’escriptora Caterina Albert i Paradís, Víctor Català.