L'auditori dels Caputxins de Figueres s'omplí dijous passat amb motiu de la presentació del llibre-catàleg El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli. Aquesta publicació coral de catorze autors completa el contingut de l'exposició que, sota el mateix nom, es pot visitar al Museu de l'Empordà.

La presentació va anar a càrrec de Josep Maria Fonalleras, escriptor i articulista vinculat a El Periódico i El Punt Avui; Carme Casas, periodista gastronòmica i Premio Nacional de Gastronomía; i Francesc Guillamet, fotògraf i cocomissari de l'exposició, junt amb Manel Gràvalos i Josep Algans. Al llibre es parla de diferents cases de menjars que han fet créixer el teixit gastronòmic de la comarca. Entre d'altres, es posa l'accent a tres restaurants que marcaren un abans i un després en el sector de la gastronomia: elBulli, el Motel i el Duran. Aquests van fer que, en l'imaginari de la gent, «es passés d' és l'hora de dinar. Parem a Figueres a un altre pensament molt diferent, que és el d' anem a Figueres a dinar», explicà Guillamet.

Agafant ElBulli com a eix vertebrador del debat posterior, Casas deia: «Quina història s'explica, després d'elBulli? De moment, cap. Tot són interpretacions de les descobertes de Ferran Adrià». A la trobada també es va debatre sobre els conceptes d'art, creativitat, representació estètica i artesania com a elements destacables de la gastronomia moderna.