Això és un somni. Així ho qualificaven, aquest passat dissabte, les sis dones que estan rere Taberna Libraria, la primera llibreria de caràcter social que s'obre a Figueres i segurament a la comarca. Les sis estaven encantades amb l'efusiva i càlida resposta d'amics i veïns que va omplir a vessar la posada de llarg d'aquest projecte que no tan sols busca donar una segona vida als llibres si no promoure projectes socials i impulsar canvis en el barri on s'ubica, l'Eixample.

Tots els presents a la inauguració se sorprenien molt gratament de la transformació de la seu de l'associació de veïns de l'Eixample. Fins i tot, la seva flamant nova presidenta, Anna Maria Vilà, que reconeixia que les dues activitats podien conviure perfectament. Com certificava la regidora d'Acció Cívica i Educació en funcions, Núria Galimany, un espai «pot tenir molts usos» i els veïns de l'Eixample així ho han demostrat. En uns temps on l'activitat de les associacions de veïns va a la baixa és bo saber compartir.

Molts van ser els agraïments que les promotores de la iniciativa van transmetre. Potser el més càlid va ser per a Jordi Artigal, impulsor de Connexió Papyrus de Celrà, qui no només les va animar a seguir endavant sinó que també els va cedir el primer gran lot per posar-ho en marxa: 3.000 llibres procedents dels fons esporgats de les biblioteques catalanes. Taberna Libraria parteix d'aquests llibres, doncs, però també dels que ja li han anat cedint altres biblioteques i particulars de la comarca. El fons, que s'anirà renovant regularment, és ampli i molt ric i dona molt de joc als amants de les lletres. N'hi ha per donar i remenar, de tots els gèneres i per a tots els públics. El preu, a més, és altament atractiu si es té en compte que els llibres per a infants costen 1 euro i la resta, 2. Taberna Libraria, que restarà oberta tots els dimarts i dissabtes de 4 a 8 de la tarda, no vol competir amb cap llibreria. Només busca donar una segona oportunitat a uns llibres que, per a molts, són «la nostra vida», com va dir el poeta Àngel Rodríguez.