«Joan Llavanera era un gran mestre de l'allioli», reconeix Jordi Palmada, president de l'associació de Veïns i Amics de Creixell. A banda de saber-ne molt, també era un divulgador d'aquest art culinari i, sempre que podia, anava pels pobles a compartir la seva tècnica. Aquest diumenge se'l recordarà durant la 28a Festa de l'allioli de Creixell, on va guanyar molts cops el concurs internacional. Allà es farà entrega, a la seva família, del guardó Morter d'Or, a títol pòstum. Durant l'acte, també es reconeixerà els Pescadors de Cadaqués amb el Mà de Morter d'Or «per mantenir la tradició de la cuina tradicional i per ser uns grans elaboradors d'allioli».

La festa arrenca de bon matí, a les 9, quan, tothom qui vulgui, es pot sumar a un bon esmorzar amb pa amb tomàquet i carn a la brasa. Aquest se serveix en el lloc habitual, l'arbreda de Creixell. Després de l'entrega dels reconeixements, a dos quarts de dotze del migdia, es dona el tret de sortida al concurs internacional d'allioli. L'any passat van competir-hi una quinzena d'adults que van optar a fer l'allioli de més qualitat, quantitat, el més original i el D'allioli, el més surrealista. També hi ha una categoria infantil fins a 14 anys i es premiarà l'allioli més autèntic.

Després del concurs arriba el dinar popular pel qual ja es poden comprar els tiquets a Palmada Disseny de Figueres i l'Ajuntament de Borrassà. La festa es clourà amb una cantada d'havaneres dels Pescadors Badia de Roses. En cas de pluja, els organitzadors conviden a dur «paraigua, impermeable, paciència i bon humor».