El director d'escena Paco Azorín reinterpreta la famosa òpera «La Traviata» de Giuseppe Verdi «des d'una òptica feminista» i «contemporània» amb «una posada en escena molt elegant i visualment molt poètica i simbòlica». Així ho ha explicat Azorín durant la presentació del muntatge que s'interpretarà el 5 i 7 d'agost al Festival Castell de Peralada en un espectacle produït pel mateix certamen. Acompanyat pel dissenyador Ulises Mérida, la soprano Ekaterina Bakanova i Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada, Azorín ha assegurat que han intentat mirar «La Traviata» des del punt de vista de la Violetta Valery, la protagonista, i no dels homes.

Azorín ha explicat que és «un muntatge molt especial» perquè les peces del gran repertori molt conegudes del públic «són perilloses perquè tothom té una idea de com han de ser». Ha considerat que al segle XXI s'ha de fer una reinterpretació d'un paper com el de la Violeta que en el mateix títol «ja està castigada. S'ha de repetir el judici i mirar-lo des d'una òptica feminista. La Violetta és una dona lliure».

Fa uns dies, el Festival de Peralada ja oferia, a través de les xarxes socials, algunes píndoles a l'entorn d'aquesta nova producció. En aquest sentit, la soprano Ekaterina Bakanova, que interpretarà el paper de Violetta Valery, en parlava i animava al públic a venir aquest estiu a Peralada.

Bakanova ha explicat que li agradaven els reptes i les noves idees i les que puguin atraure al públic i ser més aviat actuals. «És molt important que totes les persones que vinguin al teatre se sentin implicades amb tot allò que està passant sobre l'escenari, com si el públic estigués implicat amb allò que li explico», ha afegit la soprano.

El guanyador del concurs Operalia 2011, el tenor René Barbera -primer premi del jurat i també premi del públic-, serà Alfredo a Peralada, i el baríton nord-americà Quinn Kelsey es posarà en la pell de Giorgio Germont, rol que amb què va debutar també a la Royal Opera House el 2016. El Cor Intermezzo torna al festival al costat de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu sota la batuta del director Ricardo Frizza, en una producció on el dissenyador Ulises Mérida firmarà el vestuari.

Després de l'èxit assolit el 2015 amb «Otello» de Verdi, guardonada com a Millor Producció de l'Any als Premis Lírics Campoamor, Azorín torna al certamen amb «La Traviata (sempre libera)». Aquesta nova producció s'estrenarà el 5 d'agost a l'Auditori Parc del Castell del Festival Castell de Peralada. La nit del 7 d'agost, es podrà veure la segona funció.