L'escriptor rossellonès Joan-Lluís Lluís rebrà el dilluns 17 de juny el setzè premi de narrativa catalana Maria Àngels Anglada a obra publicada per la seva novel·la «Jo soc aquell que va matar Franco». El premi serà lliurat en el decurs d'un acte acadèmic de caràcter públic que tindrà lloc a les 19.30 hores a la sala d'actes de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres.

«Jo soc aquell que va matar Franco», de Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) és un llibre molt premiat. No tant sols va obtenir el premi Sant Jordi 2017 si no que, recentment, també ha estat guardonat amb el premi Joaquim Amat-Piniella. El premi de narrativa Anglada, doncs, se suma ara a aquesta llista. Promogut per l'Institut Ramon Muntaner, de Figueres, té com a voluntat contribuir al foment de la literatura catalana, refermar la projecció cívica i cultural de l'institut i enaltir la memòria de l'escriptora Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 - Figueres, 1999), que va ser professora del centre.

El jurat ha valorat que la novel·la de Joan-Lluís Lluís «té un ritme trepidant que pot despertar en l'alumne l'interès per contraposar la peripècia de la ficció amb la realitat. La ucronia hi està molt ben construïda, amb tensió narrativa, reflexió i voluntat d'estil». D'acord amb les bases del premi, «Jo soc aquell que va matar Franco» serà el curs vinent lectura obligatòria als grups de 4t ESO de l'Institut Muntaner.

Dotat amb 2.000 euros, el premi compta amb el suport de la família Geli-Anglada i amb el patrocini de l'Ajuntament de Figueres, així com amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l'Associació de Pares del centre.

Els autors i obres guardonats a les edicions anteriors han estat: Emili Teixidor («Pa negre», 2004), Carme Riera («La meitat de l'ànima», 2005), Joan D. Bezsonoff («Les amnèsies de Déu», 2006), Imma Monsó («Un home de paraula», 2007), Quim Monzó (Mil cretins, 2008), Joan Francesc Mira (El professor d'història, 2009), Màrius Carol (L'home dels pijames de seda, 2010), Sergi Pàmies (La bicicleta estàtica, 2011), Jaume Cabré (Jo confesso, 2012), Lluís Llach (Memòria d'uns ulls pintats, 2013), Rafel Nadal (Quan en dèiem xampany, 2014), Vicenç Pagès (Dies de frontera, 2015), Teresa Colom (La senyoreta Keaton i altres bèsties, 2016), Pep Puig (La vida sense la Sara Amat, 2017) i Tina Vallès (La memòria de l'arbre, 2018).