"Serem capaços de fer possible, l'impossible". Així ho ha manifestat el president de la Generalitat, Quim Torra, al final del seu discurs en l'acte d'entrega de la Creu de Sant Jordi. En la seva intervenció també ha manifestat que "la veritable estructura d'Estat, la que ens ha permès sobreviure sense estat o estats en contra, és la societat civil. Un acte amb destacada presència empordanesa, ja que ha estat guardonada la Fundació ALTEM, presidida per Manuel Toro, successor de Josep Fernández, i el músic escalenc Lluís Albert, al costat de l'esportista del FC Barcelona Leo Messi, els expresidents del Parlament Ernest Benach i Joan Rigol, l'esportista i excandidata d'ERC Núria Picas, i entitats com La Trinca, El Tempir, l'Ateneu de Tàrrega i la Federació Catalana d'Entitats Corals han rebut aquest dijous la Creu de Sant Jordi. El Govern ha atorgat el guardó a 28 personalitats i 15 entitats.

Manuel Toro ha recollit el guardó en companyia de l'expresident de l'Altem, Josep Fernández; la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i alcaldessa de Roses, Montse Mindan i l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef.

Manuel Toro en el moment de recollir la Creu de Sant Jordi

El president de la Generalitat, Quim Torra ha assegurat que "la veritable estructura d'Estat, la que ens ha permès sobreviure sense estat o estats en contra, és la societat civil. Catalunya no és un país fet de grans recursos naturals ni el resultat d'haver-se imposant, sinó que és la seva gent i com més lluny va la seva gent, més lluny va Catalunya".

Torra ha agraït als guardonats: "Som millors col·lectivament gracies a l'ideal que heu consagrat les vostres vides, som més poble. Cal que ens exigim més a nosaltres mateixos, hem d'anar més lluny i posar el focus de la manera més intensa allà on més necessari cal que el posem", ha manifestat el president. Ha apostat perquè Catalunya "sigui un país que calgui escollir, que no s'imposa a ningú" i que el fan els seus set milions i mig de persones "des de la democràcia". En aquest context, ha apuntat: "Serem capaços de fer possible, l'impossible".

També han rebut la Creu de Sant Jordi la presidenta de FIDEM, Joana Amat; la pedagoga Montserrat Andreu; l'impulsor de la llengua i la literatura romaneses a Catalunya Virgili Ani; el metge Carles Furriols; l'educadora Carme Giralt; l'empresari Josep González; la lingüista M. Carme Junyent; el dibuixant Lluís Juste de Nin; la mestra i activista Montserrat Juvanteny; el cantautor Biel Majoral; la mestra Núria Marín; l'activista social Mercè Otero; l'empresari Albert Peters; el dissenyador gràfic Josep Pla-Narbona; la mestra Núria Quadrada; el lingüista Joaquim Rafel; la filòloga Gemma Rigau; l'antropòloga Fina Rubio; l'arquitecta Benedetta Tagliabue; el biòleg Jaume Terradas; la llibretera Montserrat Úbeda; el polític eslovè Ivo Vajgl; i el fotògraf Antoni Vidal.

Lluís Albert agraïnt la condecoració rebuda

Les altres entitats, a més de la la Fundació Privada ALTEM, que han rebut la placa de la Creu de Sant Jordi són el Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar, la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, l'Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa, la Facultat de Nàutica de Barcelona, la Família i Benestar Social Fundació Privada, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la Fundació Carles Salvador, la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat, la Fundació Privada ARED, i la Fundació Privada ASPRONIS.

Núria Picas i Lluís Juste de Nin han estat els encarregats de parlar en nom de tots ells. Picas ha recordat que Carles Puigdemont va dir fa dos anys que un país que no reconeix la vàlua de la seva gent no va enlloc i el Govern, ha dit, premia feina, esforç i aquí es veu el que Catalunya és com a país.

Picas ha assegurat que els catalans són una gent persistent, tossuda i treballadora: "Som gent

pencaire, pencar i pencar perquè el talent amb esforç zero no va enlloc i la clau al final radica en deixar-se la pell en allò que fem". Ha remarcat que la clau "és no defallir davant les adversitats i fer que els somnis esdevinguin una realitat i sacrificar-se per allò que volem i per els altres".

Ha admès que a Catalunya es viuen "moments difícils" des de fa temps, però ha reconegut que és optimista. "Soc molt optimista amb el futur del nostre país perquè malgrat les adversitats, la capacitat del poble català és tan notable que tard o d'hora sabrà fer realitat allò que volem la majoria de catalans".

Per la seva part, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha reconegut que aquest és un moment especial en el qual el talent dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi recorden que "la decisió, el bé comú i al pulcritud democràtica són els principals valors per afrontar un episodi històrics tan delicats" com els actuals. Uns moments, ha dit, en els quals "les paraules es prohibeixen, hi ha demòcrates a la presó i a l'exili i els candidats a unes eleccions no poden participar en la construcció del debat polític perquè no hi ha igualtat d'oportunitats polítiques. Som en una situació d'excepcionalitat democràtica i enmig d'aquesta situació vull dir moltes gràcies als condecorats", ha indicat.

Núria de Gispert

En un primer moment també s'havia d'entregar la Creu de Sant Jordi a la presidenta del Parlament Núria de Gispert, qui va renunciar al premi arran de la polèmica generada per haver retuitat una piulada en què es comparava porcs amb polítics com Inés Arrimadas o Enric Millo. El Govern va acceptar la renúncia de De Gispert a la Creu de Sant Jordi. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va confirmar a Twitter que l'executiu havia rebut la carta de De Gispert, i va afirmar que el Govern "li agraeix la renúncia" en un gest que "l'honora i avala la seva trajectòria de compromís" amb les institucions de Catalunya.

Cal recordar que De Gispert va fer la polèmica piulada dos dies després de ser proposada per a les Creus Sant Jordi, i tot i que havia demanat disculpes i havia esborrat el tuit, no havia aconseguit esmorteir del tot les veus que demanaven que se li retirés la distinció. Davant d'aquest fet, l'expresidenta del Parlament de Catalunya afirmava al text publicat a 'El Punt Avui' que la Creu de Sant Jordi ha d'estar "allunyada" de tota polèmica i que per això havia decidit posar-la a disposició del Govern de Quim Torra.