Aquest divendres a les 7 de la tarda, tindrà lloc la reparació d'un error històric, i en el decurs d'un acte senzill, Foment de la Sardana-Pep Ventura farà evident el trasllat de la placa dedicada al compositor Antoni Juncà i Soler, del carrer Sant Josep, on estava col·locada, fins al carrer Sant Josep Sol d'Isern que és on li correspon.

L'acte es celebra divendres coincidint dia per dia amb el 144 aniversari del naixement del músic, i aprofitant que l'endemà dissabte tindrà lloc el concert de l'Aplec de la Sardana de Figueres, en el decurs del qual es presentarà el CD monogràfic dedicat a Juncà, editat per Músics per la cobla, i que s'interpretaran algunes de les seves composicions.

El canvi va ser proposat pel Foment de la Sardana Pep Ventura i compta, a igual que l'Aplec i el CD, amb el suport de la regidoria de Cultura Popular de l'Ajuntament de Figueres.

Músic prolífic

L'Antoni Juncà i Soler va néixer a Figueres el 17 de maig de 1875 (set setmanes després de la mort de Pep Ventura). Va començar a estudiar música amb Mn. Isidre Lleys, i esdevingué solista de clarinet amb diferents formacions; en aquesta època a Figueres també va dirigir el Cor de la Societat Coral Erato.

L'any 1905 va superar les oposicions a Director de Música, i va ingressar a l'exèrcit, la qual cosa el va dur, en funció dels seus ascensos, a Vitoria, Girona, Tetuan, Malalien, Toledo, Melilla, Ceuta i Saragossa, on va morir el 19 de febrer de 1952. En mig d'aquests trasllats, va residir algun temps a Figueres, al estar destinat al Castell de Sant Ferran (1904-1905 i 1918-1924).

La seva producció com a compositor és variada, i comprèn 56 obres de música per a banda, orquestra o quintets. Però a on va destacar va ser en la composició de sardanes, de les quals se'n tenen documentades 48, moltes d'elles com La vaca cega, (basada en el poema de Joan Margall), L'abella i la flor, o Les culleretes de Sant Miquel, són reconegudes arreu, i s'interpreten habitualment. També són seves Les fades de l'Empordà, Les fires de la Santa Creu i A la memòria de Pep Ventura.

L'error del centenari

L'any 1975, amb motiu del centenari del seu naixement, la ciutat de Figueres li va retre un homenatge, el qual va quedar desdibuixat en coincidir amb el del naixement de Pep Ventura, molt més dimensionat; entre altres actes, l'Ajuntament de Figueres va inaugurar una placa recordant-lo. Fins la setmana passada aquesta placa es podia veure a la façana del número 8 del carrer de Sant Josep.

Però noves dades, van posar al descobert que aquest emplaçament era erroni.

En el decurs de 2017, en motiu de la celebració a Figueres del dos-cents aniversari del naixement de Pep Ventura i de la Capital de la Sardana, des del Foment de la Sardana Pep Ventura es van fer diverses recerques en relació a compositors locals i les seves obres.

En una d'aquestes recerques es va detectar que el carrer on vivia la família Juncà, en el moment de néixer el fill Antoni el 1875, era al carrer Sant Josep Sol d'Isern, per la qual cosa la placa del centenari no estava col·locada en el lloc adequat.

El motiu que origina l'equivocació és la partida del naixement que esmenta solament "Carrer Sant Josep". Però la consulta dels padrons d'habitants, tant el de 1873, com el de 1876, els situen a Sant Josep Sol d'Isern.

Els documents que ho certifiquen han estat traslladats a la Comissió del nomenclàtor de l'ajuntament figuerenc.

El CD monogràfic de Juncà

Es dóna la circumstància que aquest any 2019, una entitat tant prestigiosa com Músics per la Cobla ha dut a terme la gravació d'un CD de sardanes dedicat al mestre Juncà, recollint sardanes seves, algunes d'elles mai enregistrades fins ara. Aquest enregistrament serà presentat al món sardanista, a Figueres, en el decurs del concert previ a l'Aplec de la sardana que organitzem des del Foment, el qual tindrà lloc el dia 18 de maig, l'endemà de l'aniversari del naixement de l'Antoni Juncà, i, per tant, de la data en que fou col·locada la placa.

Tant el concert i l'Aplec, com l'edició del CD compten amb el patrocini de l'Ajuntament de Figueres.