L'Associació d'Història Rural, entitat vinculada al Centre de Recerca d'Història Rural de la Universitat de Girona, compleix vint anys d'existència. Es va constituir l'abril de 1999 a la seu de l'Arxiu Històric de Girona per un grup d'historiadors, professors, arxivers i investigadors interessats en el món rural. Entre els principals objectius de l'entitat hi trobem el de potenciar la recerca i la difusió dels estudis sobre les societats rurals de totes les èpoques i en tots els territoris de parla catalana.

Al llarg dels vint anys, l'Associació d'Història Rural ha organitzat sortides guiades, seminaris, jornades, congressos, cursos i ha editat, bianualment, el Butlletí Mestall. Aquesta revista esdevé un canal que permet informar els associats de les novetats bibliogràfiques, les tesis presentades, els projectes de recerca, les notícies o articles i les agendes d'activitats de formació acadèmica relacionades amb l'àmbit rural. Anualment, l'entitat concedeix el premi Mestall al millor treball de recerca de batxillerat presentat en instituts catalans, un guardó amb molta concurrència per part d'alumnes de tot Catalunya.

La difusió dels estudis i dels projectes d'investigació es realitzen amb l'edició dels volums de la Biblioteca d'Història Rural, una iniciativa conjunta amb el Centre de Recerca d'Història Rural de la UdG. La publicació s'organitza al voltant de tres col·leccions: Estudis, dedicat a monografies o obres col·lectives; Documents, centrat en l'edició de documents singulars que es conserven en arxius públics o patrimonials i Fonts que aplega estudis sobre tipologies documentals.

L'exposició s'inaugurarà el 18 de maig a l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries, i anirà a càrrec de l'actual presidenta, Marisa Roig, del primer president, Pere Gifre, i de la directora de l'Ecomuseu-Farinera, Carme Gilabert. La mostra, que restarà a Castelló d'Empúries fins al 30 de juny, ha estat comissariada per l'actual Junta directiva de l'entitat, i dissenyada i produïda per Culturania SL. Amb una estètica molt innovadora, la mostra s'ha organitzat en cinc àmbits: Boïgues i rompudes, Trepitjar el camp, Rius de Tinta, Mestall de Gent i Motors de sang. Cadascun d'ells s'ha complementat amb fotografies antigues i actuals.