La 8a edició de la mostra de pallassos i pallasses Fira del Clown de Vilanova de la Muga acollirà 10 espectacles al llarg del dia. Durant la jornada, els carrers de la vila s'ompliran de pallassos i artistes d'espectacles de carrer amb el focus posat en potenciar les arts circenses i les activitats per a públic familiar.

Enguany la fira homenatjarà a la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà que rebrà el Guardó Pallasso de l'Any 2019 (17h a la Plaça Major), en reconeixement a la trajectòria de l'entitat i del Festival de circ i teatre de carrer que omple d'espectadors els carrers de La Bisbal d'Empordà, com a gran aparador d'artistes, companyies i programadors de les arts circenses.

El Pallasso de l'Any és un guardó que premia iniciatives, projectes, activitats i professionals que destaquin per la seva importància, trajectòria o repercussió en el món del pallasso i/o en la Fira del Clown de Vilanova de la Muga. Anteriorment han estat guardonats amb aquest premi el pallasso Claret Papiol (2012), la pallassa Pepa Plana (2013), a títol pòstum Joan Montanyes Monti (2014), l'ONG Pallassos Sense Fronteres (2015), la companyia Pallassos d'hospital Pallapupas (2016), la companyia de Pallassos d'hospital XaropClown (2017), i el pallasso Jordi Pesarrodona (2018).

En el decurs del dia s'oferiran diferents tipus d'espectacles i tallers, tots ells relacionats amb el món dels pallassos i les arts circenses. El públic assistent podrà gaudir d'una quinzena d'activitats distribuïdes en diversos escenaris on hi descobriran les darreres creacions de companyies i pallassos de gran renom, com Mortelo & Manzani, Cia Xicana, Pere Hosta, Cia. Pau Palaus, Cirquet Confetti, La Bella Tour, Circo Los, els Tallers de Circ a càrrec de l'Escola de Circ de la Bisbal, o el presentador d'enguany el pallasso carablanca Globó.

Una des les activitat més esperada i, per sisè any consecutiu, serà la divertida Cursa de Sabatots "Memorial Joan Montanyes", en què pallassos i pallasses d'arreu correran amb les mítiques sabates que els caracteritzen i amb dues úniques finalitats; homenatjar al Pallasso Monti i, arribar a la meta sense fer el ridícul

El festival, organitzat per l'Ajuntament de Peralada, compta amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultural de la Generalitat de Catalunya i està adreçat a ''tots els públics" així com també als professionals del món del circ.