El Fabi és un soldat romà i en Fedó, un mestre-filòsof i artista grec. Ambdós són ciutadans d'Empúries i, des de fa anys, viuen tota mena d'aventures sorgides de la imaginació del seu creador, l'il·lustrador de Portbou però afincat a l'Escala, Carles Roman. Després d'un primer volum de recopilació aparegut el 2016 i del qual l'any vinent se'n farà una segona edició, ara Roman autoedita «Una tragèdia espaterrant i tres comèdies colossals», quatre històries, dues d'elles inèdites, «tan insòlites com divertides», com les qualifica el mateix autor.

Si hi ha una cosa que li agradi a Carles Roman és que les seves històries «siguin didàctiques però que no es noti». Això ho aconsegueix amb escreix a «Campions olímpics» en el qual Roman situa els seus «entranyables» personatges enmig de la celebració d'unes olimpíades i, a més, fa aparèixer un personatge històric, Luci Minici Natal, un hispà de Barcino que va guanyar la cursa de quadrigues i que té el seu nom gravat en una làpida a Grècia. El cert és que ell només era el propietari, no era qui la conduïa. «Jo jugo, de manera còmica, amb el personatge del conductor perquè d'ell no se'n sap res», explica Roman qui s'inventa que «és un home que té una nòvia a cada port i no soporta la beguda». Fabi i Fedó li faran d'acompanyants perquè «no es desboqui per la competició».

La segona història, també inèdita, és «Epicuris versus estoics» amb la qual l'artista ens acosta al món filosòfic, «un tema que crec que és prou interessant». Dins el volum, que fa poc Roman va presentar al Saló del Còmic de Barcelona i en breu a la Fira de Palamós, s'ha inclós també dues històries més, publicades anteriorment a Cavall Fort. Es tracta d'«Una tragèdia espaterrant» en la qual Fedó ha d'escriure una obra per celebrar la inauguració del teatre. Roman fa aparèixer a Ciceró perquè formi part del jurat. L'altra que també es va publicar és «El repte del laberint». Com recorda Roman, les seves històries, que defugen de les batalles, estan dirigides a un públic de més de 8 anys. En aquest volum, a més, ha volgut tenir molta cura de la llengua i ha comptat amb l'assessorament lingüístic de Xavier Custey. El volum, que costa 15 euros, ja es pot trobar a Llibres Low Cost a Figueres i també a llibreries de l'Escala i Girona.