Ondina Oliva (Figueres, 1991) ha nascut en una família de fotògrafs, però s'ha decantat per l'art en tres dimensions i la figura humana s'ha convertit en la seva manera d'expressar-se: «Atreta per la capacitat de crear amb les pròpies mans qualsevol cosa». Ara la 14a edició del Premi Internacional de Belles Arts Sant Jordi dels Països Catalans, que convoca la Fundació Jaume Perelló i patrocina la Diputació de Lleida, ha distingit l'obra Fusió de l'artista , un modelatge de refractari, cocció de llenya i sulfats.

El Premi de Belles Arts Sant Jordi va néixer el 2001 amb l'objectiu de fomentar les arts plàstiques entre els artistes novells i els ja consolidats. Cada any, la Fundació Perelló, amb seu a Bellpuig, convoca el premi amb el patrocini de la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI). Es van alternant les arts pictòriques i les tridimensionals.

Els premis que en aquesta edició s'han convocat en la modalitat d'Art tridimensional han atorgat un primer premi dotat amb 6.000 euros i una escultura de bronze feta per l'artista Jaume Perelló a Jorge Egea Izquierdo de Saragossa, mentre que l'escultora figuerenca s'ha endut el segon amb 2.500 euros, que aporta l'Ajuntament de Torrefarrera.

L'artista explica l'obra premiada com «dos caps que no es toquen, no es miren, es donen l'esquena, però estan connectats a través del moviment».

L'obra Fusió, premiada al certamen de Lleida

La resolució del certamen va tenir lloc al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, on aquesta obra, així com les finalistes, es podran veure al mateix espai fins al 2 de juny. L'exposició inclourà les 25 obres finalistes d'aquesta edició del certamen, a la qual s'han arribat a presentar un total de 49. Les peces d'art tridimensional també podran veure's més endavant a Torrefarrera, on l'ajuntament col·labora en aquest premi, i a l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida.

Al seu taller, on l'artista modela peces que després presenta a concurs, experimenta la tècnica amb cocció de llenya, «li dona un acabat aleatori i descontrolat, m'agrada que el foc li acabi de donar aquest toc, que no tries tu, exactament». Ara, assegura, totes les peces que faig estan relacionades amb aquesta tècnica, «que em permet donar-li l'acabat desitja, em permet mantenir la textura i vull que es vegi la manera de modelar». Ara continua centrada en l'art figuratiu, perquè l'abstracte no l'atrau, i ha iniciat una sèrie de peces amb animals: «Buscava que fossin de mida real, però els forns de ceràmica que tinc a l'abast no em permeten treballar amb aquestes mides». Les primeres obres han estat gats, conills i esquirols.

Ondina Oliva va cursar el Cicle mitjà d'Autoedició a l'Escola d'Art i Disseny d'Olot. És titulada en el Cicle Superior de Ceràmica Artística a l'Escola d'Art i Disseny La Llotja de Barcelona. Al principi va descobrir les possibilitats de la ceràmica, però de seguida va endinsar-se en el món de l'escultura i s'hi va quedar. Ha rebut, entre altres, el Premi del públic al Simposi d'escultura monumental de neu, al Pas de la casa 2019, el primer premi de l'Art Jove de Cotxeres-Casinet, Barcelona 2018, i el primer i únic accèssit del 21è concurs d'escultura Pere Jou (2017), entre altres.