El terror, la por sempre, d'una manera o una altra, provoquen, entre els infants, emocions contradictòries. La por i els monstres que l'habiten formen part d'un imaginari que s'ha anat conreant ja sigui a través dels llibres o les pel·lícules. La rua infantil d'aquest any, que es fa aquest diumenge a partir de les 11 del matí sortint del col·legi Sant Pau, estarà dedicada a tots aquests personatges i a aquest imaginari compartit. Aquests «monstres», però, exhibiran «una faceta més aviat còmica i simpàtica», com diu el seu coordinador i creador, l'artista Ettore Battaglia.

Una rua d'aquestes característiques, on es mobilitza quasi un miler de persones, entre infants i pares, es comença a preparar amb uns quants mesos d'antelació. En aquest cas, ja va ser el novembre passat quan, de manera consensuada, les Ampes de les escoles participants, enguany en són vuit -dues menys que l'any passat-, van apostar per aquesta temàtica amb la idea «de crear personatges que no s'haguessin vist en edicions anteriors». Aquesta és una qüestió difícil perquè la rua ja suma vint anys d'existència i molta història al seu darrere.

Per donar-li un altre aire als personatges, alguns d'ells molt coneguts com és el cas dels vampirs o les mòmies, aquests patiran alguna transformació o mutació i se'ls embolcallarà amb tot d'elements identificatius «i adaptats a cada edat». A més, com en anteriors edicions, hi haurà elements amb volum, «plataformes i grans estructures». Tancarà una carrossa que es destinarà a l'equip de so, ja que enguany no hi haurà fil musical pels carrers, sinó que anirà incorporat dins mateix de la rua amb altaveus elevats. «El so està garantit per a tots», comenta Battaglia. Una música que ajudarà als participants a desplegar les seves respectives coreografies, un element que s'ha volgut treballar amb més intensitat. Un dels espais on es veuran més serà la plaça Catalunya, l'espai on es concentren totes les escoles al final de la rua i on exhibeixen, plegades, les seves creacions.

Algunes de les creacions que es veuran aquest diumenge. Foto: CONXI MOLONS

Més cartró i tela cosida

Més cartró i tela cosidaEls materials que s'estan utilitzant per donar forma als personatges és, bàsicament, el mateix de sempre, goma escuma, tot i que enguany innoven incorporant tela cosida i recuperant el cartró, sobretot, pensat «per les grans estructures». Ettore Battaglia reconeix que, respecte el color de les disfresses, cal tenir present que la por està associada més a tons foscos. Ell, però, «creu que es pot incorporar el color i, per què no veure fantasmes tutti colori».

El fet de celebrar la rua el segon diumenge de Fires, i no el primer a causa de les eleccions estatals, implica cert risc, ja que, si el temps no acompanya, no hi haurà cap altra data a posteriori. Battaglia, però, és optimista i està convençut que «farà bon temps i serà un bon final de festa major».