L'Escala es prepara per viure aquest cap de setmana, 4 i 5 de maig, una nova edició, i ja en van vint-i-quatre, de la Fira Grecoromana del Triumvirat Mediterrani, que enguany compta amb una quarantena d'activitats repartides entre el nucli antic de l'Escala i el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries. Cal apuntar que hi haurà un servei de bus gratuït entre els dos epicentres del certamen, a hores determinades, entre quarts d'onze del matí i les set de la tarda.

Els actes -la majoria dels quals es concentren dissabte- estan destinats a fer descobrir a la gran quantitat de públic que acull la fira, les tres cultures antigues que van fer vida al municipi anxover: la ibera, la grega i la romana; d'aquesta manera, es permet que els visitants s'endinsin en el dia a dia de l'antiguitat.

Tallers d'oficis i jocs de l'època, visites guiades teatralitzades però també visites audiovisuals -al criptopòrtic-, entre altres, recrearan com es vivia fa molts i molts anys. I més en el cas de la realitat virtual, gràcies a les tauletes electròniques i a unes ulleres de tres dimensions que permeten contemplar el fòrum d'època imperial de la ciutat romana i un nou punt recentment incorporat a l'itinerari, l'àgora de la ciutat grega.

Des de l'Ajuntament de l'Escala expliquen que l'estructura de l'esdeveniment és la mateixa que la dels últims anys, malgrat que quedarà una mica afectada per la coincidència de dates amb la Marató d'Empúries. Ara bé, el certamen sí que presenta alguna novetat respecte a l'edició número vint-i-tres.

D'una banda, el taller de recreació termal, l'Spa a la romana, a càrrec del grup de recreació Kuanum: el públic s'endinsarà en el món de les termes per conèixer la concepció romana de la higiene i la cura personal, els perfums i els ungüents. En crearan un i se l'aplicaran recreant amb calor la sensació d'unes termes romanes amb procediments actuals. Dissabte se'n faran tres: a les onze del matí, a dos quarts d'una del migdia i a les cinc de la tarda.

D'altra banda, l'Odissea per petits i el taller de criatures mitològiques pretén posar èmfasi en la història d'Odisseu i en el seu llarg viatge per la Mediterrània, ple de perills, aventures i criatures extraordinàries. L'activitat es farà des de dos quarts de dotze fins a la una, i des de dos quarts de cinc fins a les sis, dissabte, a càrrec del MAC-Empúries Jardins, darrere la ciutat grega.

Dues novetats més de cara a aquesta edició són, per un costat, la celebració d'una cercavila pels carrers del poble amb arribada a la Riba, dissabte al vespre, just abans de l'espectacle del foc, i l'augment del nombre de paradetes, una quaranta, del mercat del Triumvirat.

Més enllà de les petites novetats que puguin haver-hi, el Triumvirat manté el gruix d'activitats de sempre. Les visites guiades teatralitzades pels antics habitants de l'Emporiae del segle 1 dC, com Iulia Domitia o Caius Aemilius, antics habitants de l'Emporiae romana del segle I dC, mostraran com era la seva ciutat, com es vivia, com eren les cases, els carrers, les places, els mercats i els temples.

La visita, a càrrec d'Empordà Caterva, serveis educatius del MAC-Empúries, és pensada per a tota la família per conèixer la història de l'antiga ciutat d'Empúries. El punt de trobada és davant les muralles de la ciutat grega.

Tampoc no pot faltar el LudiPuerorum, per descobrir l'univers lúdic romà, que abraça una gran varietat de jocs i activitats per a totes les edats i gustos. Grans i petits tindran l'oportunitat de jugar amb alguns dels jocs dels antics habitants d'Empúries.

La vida quotidiana

Una manera molt efectiva d'ensenyar com es vivia en època imperial romana és mostrant els diferents oficis que es feien en el dia a dia. Aquesta és la funció del grup de reconstrucció històrica de Badalona, que es traslladarà a l'època romana per explicar i fer demostracions d'oficis i artesans romans, relacionats amb la vida quotidiana a les ciutats de l'Imperi.

Finalment, la companyia Tito Lino serà l'encarregada de l'espectacle del foc de dissabte a la nit, i de la lluita de gladiadors de dissabte al migdia, dos dels espectacles més espectaculars del Triumvirat.

Jornada de portes obertes

Els responsables d'Empúries estan satisfets amb l'evolució del Triumvirat. És una jornada on es copsa un fort increment de públic, sobretot d'escalencs que aprofiten les portes obertes per revisitar l'espai. Aquest dia, Empúries amplia el seu horari: des de les deu del matí fins a les set de la tarda.