El grup d'escriptura Plomes d'aigua de Roses acaba d'editar el primer volum d'una Petita antologia empordanesa. El llibre, presentat fa uns dies a la sala de Ca l'Anita, inclou una selecció de poemes, contes i altres textos, en català i castellà, d'una dotzena d'integrans del grup. El volum es pot comprar a través de la plataforma Amazon.

Aquest col·lectiu va néixer fa uns tres anys impulsat per Abraham Fidel Ortiz Lugo, un ciutadà cubà establert a Roses. Ortiz, que va estudiar Física a la Universitat de l'Havana, és un apassionat de les lletres i, fins i tot, ha guanyat diferents premis literaris. Al seu país va participar en diferents tallers de tècniques narratives -a Roses també n'ha impartit ell- dirigits per l'escriptor Eduardo Heras León, en el prestigiós centre Onelio Jorge Cardoso on havien impartit classes Gabriel García Márquez, José Saramago i, més darrerament, el guionista Juan Madrid. Quan Ortiz va arribar a Roses, es va interessar pel Club de Lectura dirigit per Toni Martínez a la biblioteca municipal. Allà es va adonar que molts dels participants també escrivien. «Això em va inspirar la idea; malgrat que no fos nova, si hi ha algú que valora el que fas i té experiència, vaig suggerir reunir-nos per escriure», comenta Ortiz.

Alguns dels integrants del grup d'escriptura, durant una reunió

Una vintena de persones es van animar. Un d'ells, Maria López, «va compartir amb nosaltres el seu Locus Amoenus, concretament, l'Hotel Marina, com a lloc de refugi». Així, a l'últim pis d'aquest establiment i amb la complicitat dels seus responsables, els participants es troben regularment. A cada trobada, es proposa una frase i, a partir d'ella, cadascú genera un escrit ja sigui una poesia, un conte... «que ha fet que tots anessim creixent». Part d'aquests integren l'antologia que Abraham Ortiz ha autoeditat gràcies a un premi literari que va aconseguir als Estats Units.

Donar valor als autors

Donar valor als autors

Per a Ortiz, un dels valors del grup Plomes d'aigua és que els participants, principalment dones, troben la seva pròpia veu i, per fi, «li donen valor». Entre els integrants destaca l'escriptora Henar Galán que l'any passat va publicar l'exitós llibre Yo maté a Leopoldo María Panero (Cal·lígraf) de qui Ortiz exalça «el seu alt nivell». Cal dir que el col·lectiu és obert i, com diu Ortiz, és una bona oportunitat per compartir. «Crear és una manera d'estar alerta», conclou.