La Sala La Cate de Figueres ha acollit, aquest dilluns al matí, homenatge a les persones grans de la ciutat, un dels actes més emotius del programa de Festa Major de la ciutat. A l'acte hi han assistit 37 dels 115 ciutadans nascuts l'any 1929, és a dir, que tenen 90 anys, i que consten actualment al padró municipal. L'homenatge ha estat presidit per l'alcalde de Figueres, Jordi Marquef, i els regidors del consistori.

L'any 1929 va estar marcat per l'Exposició Universal de Barcelona, un esdeveniment que va atraure molts figuerencs i empordanesos que s'hi desplaçaven en tren. Llavors, anar a Barcelona, era gairebé una odissea, però això no va impedir que en porques setmanes es venguessin a l'estació de Figueres fins a 18.000 bitllets de tren per portar gent a la capital la catalana. Segurament que alguns d'ells eren els vostres avantpassat.

Ara fa 90 anys a Figueres es vivia un moment d'especial dinamisme en l'àmbit municipal. L'Ajuntament va projectar la construcció d'un mercat cobert a l'actual plaça de Catalunya, que tot sigui dit no es va arribar a fer mai, però va iniciar les obres de l'actual Casa de la Vila, que encara està en serveu. També es va obrir un nou quiròfan a l'Hospital i la Unió Esportiva Figueres estrenava camp de futbol. Era l'anomenat Camp de les Monges (a l'actual carrer González de Soto).

L'any 1929 el recordat farmacèutic Alexandre Deulofeu començava a plantejar, en una conferència a Figueres, la seva teoria de la matemàtica de la història, mentre que a la desapareguda Sala Edison es projectava per primera vegada a la ciutat un pel·lícula sonora (fins aquell moment totes havien estar mudes). Però la pel·lícula ("Soy un fugitivo" era en anglès i subtitulada i, per tant, poca gent la va entendre. Fins al cap d'un any no va arribar un film doblat al castellà.

Les efemèrides es expliquen que fa 90 anys també bufava la tramuntana i que ho feia amb tanta força que es va arribar a endur la coberta de l'estació de Portbou que en aquell moment es començava a construir.