Tots els experts ho diuen, tots els cuiners, també. Així que serà cert. L'Empordà va ser el bressol de la gran revolució viscuda per la cuina catalana i, de retruc, va esdevenir una influència i referència per a tota la gastronomia mundial. Malgrat ser un secret explicat en veu alta, els responsables del Museu de l'Empordà de Figueres creuen, com diu el seu director, Eduard Bech, que «cal treure pit». Per aquest motiu, aquest dissabte, a les dotze del migdia, s'inaugura l'exposició «El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli», una mostra que transforma totalment dos pisos del museu en una cuina asèptica. L'exposició, a més, anirà acompanyada de diferents actes paral·lels, entre ells la presentació d'un llibre-catàleg amb nombroses col·laboracions i la realització d'una jornada professional, el 21 de juny, on participaran Ferran Adrià i Carme Ruscalleda, entre altres.

Aquesta exposició, que ha suposat dos anys de feina dels comissaris Josep Algans, Manel Gràvalos i Francesc Guillamet, proposa al visitant «un recorregut a través dels cinquanta anys d'història de Figueres i de la comarca per visualitzar i reivindicar la importància d'uns espais i d'unes persones dedicades a l'evolució de l'ofici de la cuina i de la gastronomia, des de la creativitat i el saber fer». Aquest viatge sensorial, que esdevé a l'hora un homenatge a totes aquelles persones que «des de la foscor» el feren possible i que permet «reconnectar espais i traçar llaços invisibles», el proposen els comissaris a través d'objectes, fotografies i material audiovisual, algun d'ell inèdit i sorprenent com és el cas de les plaques amb segells gastronòmics que El Motel exhibeix des de la carretera.

El Motel Empordà, a la dècada dels 80. (ELMOTELRESTAURANT.COM)

Com totes les grans exposicions que organitza aquest centre museístic per Fires, la mostra serà extensa, tant en el contingut com en el temps. Així, fins al 15 de setembre ocuparà la sala d'exposicions temporals, on el visitant podrà fer aquest recorregut històric, i la planta superior, on es podrà retrobar amb els espais i les personalitats que van fer possible aquesta evolució. La mirada es concentra, principalment, en tres locals. El primer, el Motel Empordà de l'icònic Josep Mercader i, posteriorment, Jaume Subirós i, ara, Pau Subirós, el seu fill. Considerat per tots els grans xefs actuals com «el degà de la cuina catalana moderna», va ser fundat el 1961. El segon, l'Hotel Duran amb una història més dilatada. Engegat l'any 1910 per Joan Duran i Teresa Camps a l'antiga fonda Ca la Teta, va ser continuat i consolidat pels seus fills i nets. El tercer, i potser el més reconegut internacionalment, elBulli. Va néixer el 1961 com un minigolf i un bar de platja, a la cala Montjoi de Roses, en mans del metge alemany Hans Schilling i la seva dona Marketta. La gran transformació la van aportar Jean-Louis Neichel a mitjans dels 70 i el 1981 Juli Soler. El 1984, aquest fitxà Ferran Adrià com a cap de cuina. «Tots aquests restaurants van saber reinventar-se i a partir dels productes autòctons van crear una nova manera de fer», reconeix Eduard Bech.

Jean-Louis Neichel i Yves Kramer, amb l'equip d'elBulli l'any 1975.

Però aquesta exposició, que «transformarà» totalment els espais del museu, no només es tractarà d'analitzar els escenaris i aquelles persones que els van fer brillar. El director del Museu de l'Empordà ho exposa amb altres paraules: «Planteja l'Empordà com un espai, a principis del segle XX, on hi ha un intercanvi d'idees, de la França republicana i la importància dels espais gastronòmics com espais de trobada de la intel·lectualitat». Així, la mostra obre la mirada al vincle entre els espais de plaer gastronòmic i els artistes. Perquè a tots aquests escenaris, a tots, hi ha una figura singular que hi va mantenir un estret vincle i que, a través d'ell, els universalitza: l'Hotel Duran i l'artista Salvador Dalí; el Motel Empordà i l'escriptor Josep Pla; els artistes Richard Hamilton o Miquel Barceló i elBulli. En un altre pla, per què no, podríem trobar altres petits escenaris que fomentaven la tertúlia, la reflexió, el debat com fou la Fonda Roca amb Carles Fages de Climent o Evarist Vallès.

Antoni Pitxot i Salvador Dalí, al celler de Ca la Teta, a l'Hotel Duran de Figueres. (HOTELDURAN.COM)

Com totes les exposicions que imagina el Museu de l'Empordà, sempre pensades «per usar el passat per reflexionar sobre el present i el futur», al seu voltant es desplegarà un dens programa d'activitats com visites guiades comentades, projeccions i propostes per fer amb família, entre altres.