La lectura del tradicional pregó des del balcó de la casa consistorial a càrrec del president de la Unió Esportiva Figueres, Narcís Bardalet, i, tot seguit, el pregó alternatiu des del balcó d'El Cafetó amb el seu vibrant Xupinassu, donen aquest dissabte el tret de sortida a les Fires i Festes de la Santa Creu. Són dues de les cites ineludibles d'un programa car­regat amb més de 200 activitats.

El pregó oficial de Fires ve precedit de la plantada de gegants i cercavila, que surt des de la plaça de l'Escorxador a les 5 de la tarda, i, per descomptat, del ball de seguici, tot seguit, a la plaça de l'Ajuntament. Ja a les 6 s'ha previst la lectura del pregó que, segons el president de la Unió Esportiva Figueres, Narcís Bardalet, versarà sobre «Figueres, la Unió i l'Empordà». Aquesta no és la primera vegada que la Unió s'encarrega del pregó de Fires. Ja ho va fer el 2002 com a colofó de la fita assolida a la Copa del Rei, arribant a les semifinals. Aleshores va llegir el pregó l'emblemàtic secretari general de la Unió, Xavi Xinxó.

Després del pregó hi haurà música amb Xaranga Damm-er i, a dos quarts de vuit, es farà el setè Xupinassu. El nom del pregoner/a no es coneixerà fins aquell dia, però el que sí que se sap és que allò que es recapti amb la venda de mocadors, a 2 euros, anirà a la Fundació Pasqual Maragall contra l'Alzheimer.