L'escriptor cadaquesenc Firmo Ferrer (1921-2018) va morir el juny de l'any passat. Tenia 97 anys. D'ell es coneixia una llarga producció memorialística vinculada a la història del seu poble. Ferrer, però, també tenia «una inquietud literària». Així, va deixar unes quantes obres inèdites, de les quals l'editorial gent i terra, amb Vicenç Relats al capdavant, ha recuperat «L'Anna dels Rabassers». Escrita el 1996, té com a protagonista una jove que segueix el rastre d'un germà fugit, el mateix dia que apareix el cadàver d'un altre germà assassinat. La novel·la, presentada la setmana passada a Cadaqués i al Port de la Selva, s'ambienta als masos del cap de Creus i, principalment, durant la resistència al feixisme a la França ocupada pels nazis el 1942. Són aquests escenaris que l'escriptor va viure en pròpia pell.

Relats compartia una «bona amistat» amb Ferrer. L'editor, doncs, havia llegit temps enrere aquesta novel·la i, per això, tenia molt clar que, amb la complicitat de la família, «calia publicar-la». «Aquest és un llibre que traspua molt d'en Firmo, és molt reconeixible» pels escenaris que descriu, pel que explica, comenta Relats. Ferrer la va escriure i en va fer còpies de forma casolana per deixar llegir als amics. «Ell era un home al servei de la memòria i dels repatriats i crec que això eren coses que feia més per ell», reflexiona tot afegint que evidencia com era, «un home polifacètic i inquiet, que es fa a si mateix».

Un «estil planer i genuí»

Un «estil planer i genuí»

L'editor remarca «l'estil planer, genuí, de la gent de la terra, dels masos, que inclou dialectalismes propis de la zona». Així, malgrat que Ferrer no salava, sí que preserva, en els textos, «paraules» que ens acosten al seu món. A més, l'autor aporta vitalitat i ritme, ja que inclou molt de diàleg, quelcom que estava avesat a fer. En aquest sentit, Firmo Ferrer havia escrit sainets que s'havien representat al Port i a Cadaqués. Vicenç Relats confia que la novel·la generarà interès més enllà de l'Empordà. «És ficció, però té un punt de novel·la històrica molt reconeixible». El llibre inclou delicatessen: les il·lustracions de Maria Girona Benet, qui fou veïna i amiga de Ferrer i dona de Ràfols-Casamada.