Amb l'expansió de les tecnologies, el llibre en paper està més amenaçat. Malgrat tot, la producció editorial segueix imparable a l'Estat i l'any passat es van registrar 76.181 títols nous. Molts d'aquests llibres integren fons de biblioteques públiques o de particulars. Quan perden vigència o no hi ha espai per mantenir-los, els llibres engruixeixen les llibreries de vell o, més sovint, acaben a les escombraries. Per donar-los una nova vida, neix ara Taberna Libraria a Figueres, una iniciativa sense ànim de lucre que, a partir del llibre de segona mà, busca promoure projectes culturals i socials a la comarca.

Rere la proposta hi ha sis dones que provenen de camps diversos però que comparteixen empenta, amistat -es conegueren al Grup de Dones Glòria Compte- i l'amor pels llibres. Són Merche Aguilar, Susy Fernández, Anna Larrull, Montse Pibernat, Agnès Sáenz i Norma Smircic. Fa més d'un any que treballen, sota les sigles de l'Associació Taberna Libraria Llibres en Moviment, per fer-lo realitat i ara han aconseguit la complicitat de l'Ajuntament i l'associació de veïns de l'Eixample qui els ha cedit els baixos del seu local social per omplir-lo, de nou, de vida. D'entrada, ja li han donat una nova imatge pintant-ne les parets i alguns mobles i instal·lant els primers prestatges. Aquí és, doncs, on s'instal·larà aquesta llibreria de segona mà, encara pendent de fixar la data d'obertura oficial.

Llibres a 1 i 2 euros

Llibres a 1 i 2 euros

El punt de partida del projecte és la venda de llibres de segona mà a 1 euro, el llibre infantil, i a 2 euros, la resta. Ja en tenen milers classificats per gèneres, bona part d'ells donats per Connexió Papyrus de Celrà, una iniciativa similar engegada per bibliotecaris el 2009 amb el suport municipal que ja ha redistribuït 60.000 llibres usats procedents de la Xarxa de Biblioteques. També han rebut volums de biblioteques de la comarca, de particulars i, a més, s'obriran a escoles i associacions. «A la que parles, tothom té llibres per donar», comenten. Exclouen de les donacions, però, els llibres en mal estat, les enciclopèdies, els llibres de text i les revistes.

Una de les finalitats de la iniciativa és donar una segona vida als llibres i oferir-ne l'accés a tothom. A partir de les vendes, a més, es promouran projectes culturals, socials i educatius o també «donar suport als que ja funcionin». Les promotores són conscients que fer funcionar la Taberna Libraria serà qüestió de temps perquè el públic «no és massiu i l'espai no és cèntric». Tot i això, ja tenen pensat fer activitats paral·leles com xerrades, debats, presentacions de llibres i, fins i tot, clubs de lectura. De projectes, tots a partir del voluntariat, en tenen un munt, però són conscients que tot dependrà de l'acollida popular.

Tramuntanada de llibres

Tramuntanada de llibres

Per promoure el coneixement de la Taberna Libraria, les sis impulsores han pensat en diferents accions com ara acords amb centres educatius i, fins i tot, de tant en tant, «una tramuntanada de llibres». «Es tractaria de deixar llibres en espais públics o llocs específics amb el nostre tríptic dins», diuen. Tampoc no descarten deixar-ne en «llocs fixos» com l'estació de tren o busos, quelcom que fa amb molt d'èxit Papyrus o altres entitats a Barcelona. «Aquells llibres volen i això té un dobles sentit: fomentar la lectura i treure't llibres en estoc que no es venen o estan repetits». Tenint en compte la limitació d'espai, això, a més, els permetrà dinamitzar el fons per seguir captant l'interès del públic.

Els protagonistes principals de la Taberna Libraria seran, evidentment, els llibres i els seus consumidors. Per això, malgrat que els volums ocupen molt d'espai, també hi haurà algun racó per asseure's a consultar-los i, fins i tot, tenen pensat, un espai per als nens. La Taberna Libraria restarà oberta tots els dimarts i dissabtes de les 4 de la tarda a les 8 del vespre, excepte els festius. És un horari reduït i adaptat a la disponibilitat del voluntariat. Les promotores diuen que ja han generat complicitats amb altres persones que també volen dedicar-hi algunes hores desinteressadament.