«Figueres es mereix aquest Festival, tenim una cosa tan singular..., aquest és l'any de l'orgull figuerenc». Així ho avalen Xavier Valentí i Titín Custey, codirectors del Festival Còmic que omple la ciutat del millor humor nacional i internacional, incloent-hi estrenes i alguns espectacles mai vistos a l'Estat espanyol. La voluntat és atraure nous públics arribats de fora la comarca: «Intentem fer-los venir ganes de pujar a l'Empordà».

Per aconseguir aquest repte, els organitzadors han apostat fort enguany. D'entrada han ampliat la franja horària dels espectacles, des de les 12 del migdia fins a les 9 del vespre, i programant, com a novetat, muntatges a les 7 de la tarda a la Sala La Cate. «La intenció és que un espectador pugui passar tot el dia a Figueres», expliquen. Això ho aconsegueixen gràcies a un cartell de qualitat del qual aquest dijous, durant la Gala Inaugural, i de nou al Teatre El Jardí sota la batuta de Guillem Albà i La Marabunta, se'n farà un tastet.

«Som una finestra oberta al món, aquest és el nostre segell, la nostra responsabilitat», comenten els organitzadors. Entre els artistes internacionals que desfilaran, doncs, hi ha els neozelandesos Trygve Wakenshaw & Barnie Duncan; els kenians The Black Blues Brothers; els suïssos Baccalà; els belgues Elastic et Francesca; els australians Guru Duru i l'argentina Valeria Guglietti que, justament, actuarà en un dels espais nous del Festival, el Teatre Bon Pastor. No faltaran tampoc valors de casa com Àngel Amieva, que estrena producció; Jair Domínguez parlarà de la faceta còmica de Salvador Dalí o Bruno Oro presentant el seu llibre Tu busques amor i jo cobertura. Altres artistes programats seran Marcel Tomàs i el Mag Lari.

Sinergies amb altres entitats

Com altres anys, el Festival manté sinergies amb entitats locals com és el cas de Diòptria que ha projecvtat aquest dimecres a Las Vegas, el film Matar a Dios, premi del públic al Festival de Sitges, amb la presència de l'actriu Itziar Castro. També cal remarcar alguns canvis d'escenaris com és el taller de riureteràpia que es farà a l'Hospital de Figueres i que inclourà una xerrada gratuïta o el ioga per riure amb Ananda Das que es farà al castell de Sant Ferran. A banda d'aquests nous espais, es manté un dels punts emblemàtics del Festival i un dels més multitudinaris, la plaça Catalunya, ara rebatejat Espai Interfren-Citroën. Tots els muntatges que es veuran en aquest escenari són gratuïts.