«A la Malva li ha caigut la primera dent, i ha d'esperar, dolçament adormida, que amb la màgia de la nit els angelets de les dents li recullin d'una forma ben especial». Aquest és el punt de partida del conte «Els angelets de les dents i la Malva», de Lourdes Torres Plana, amb il·lustracions de Laia Berloso Clarà i editat per l'Editorial Base.

Aquest conte infantil està destinat a nens i nenes de més de 4 anys i l'autora l'ha creat per preservar una tradició única a Catalunya i al món, per tal que, com a valor de cultura pròpia no caigui en l'oblit i es pugui transmetre de generació en generació.

«Un dia vaig entrar dins una llibreria i vaig veure un prestatge ple de contes sobre el 'ratoncito Pérez'. De seguida vaig pensar que aquesta no era una tradició popular catalana, no era el que molts havíem viscut de petits i petites, i vaig començar a buscar si hi havia quelcom escrit o editat sobre els angelets de les dents, i no hi havia res. En la recerca vaig descobrir moltes coses, entre elles que la nostra tradició és única i no és compartida amb cap altre país del món. Els angelets de les dents, uns éssers màgics amb ales que visiten els nostres infants per recollir-los les dents de sota el coixí, és excepcional a Catalunya», explica Lourdes Torres Plana.

La seva investigació li ha permès constatar que«molta gent desconeix que a Espanya, i després extès als països de parla llatina, el ratoncito Pérez és una creació i una invenció borbònica. És un encàrrec de la reina Maria Cristina al seu conseller reial i autor de contes infantils, el jesuïta Luís Coloma Roldán. La reina volia un conte pel seu fill, el futur rei Alfons XIII, en caure-li la primera dent als 8 anys (segles XIX-XX). Respecte a les fades de les dents, aquesta és una tradició anglosaxona».

L'autora del conte «Els angelets de les dents i la Malva» va localitzar un llibre del 1726 escrit per un un botiguer de teles de la ciutat de Barcelona, el franciscà Pere Serra i Postius, incansable recopilador d'històries anècdotes i llegendes catalanes, moltes de temàtica religiosa, que va contribuir a les cròniques de l'edat moderna a Catalunya.

Al llibre «Prodigis i fineses dels angels fets al Principat de Catalunya» es narra com els homes i dones de Catalunya havien d'estar agraïts per les proeses i les bones obres i feines que els àngels havien fet a la població i a la nació catalana. En aquest llibre apareixien nombroses poblacions i ciutats de tot el territori català, de manera que és evident que hi ha un paral·lelisme i que en algun moment de la història fa el salt a la tradició popular catalana i es converteix en un mite popular que es trasmet oralment.

«Encara que totes les tradicions tenen cabuda, hem de defensar aferrissadament les nostres per tal que no caiguin en l'oblit, de manera que d'aquí neix la idea i la necessitat de preservar aquesta tradició reflectida en un conte. El conte és pioner i té la força del valor de preservar aquesta tradició popular catalana», ha comentat l'autora, nascuda a Palafrugell, llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques, Criminologia i en Dret per la Universitat de Girona, i Màster Universitari en Comunicació Corporativa, Protocol i Esdeveniments per la UOC.

Com a experiència literària Lourdes Torres Plana és coautora del llibre «Manual de comunicació per a ajuntaments petits (i no tan petits)» de l'editorial UOC 2015. Ara s'estrena al món de la literatura infantil amb aquest conte. Es membre de l'Àrea de Comunicació dels Mosssos d'Esquadra de Girona.