El mestre i escriptor Joan Vergés i Pineda acaba d'editar una nova obra que té els seus orígens en fets històrics relacionats amb l'Albera i l'Empordà. En aquesta ocasió, en el que és el seu desè llibre consecutiu, Vergés ens presenta Empordanesos als camps nazis, un relat punyent carregat de dades biogràfiques sobre les vicissituds d'una seixantena de persones, la gran majoria de les quals procedien de la nostra comarca, que van acabar empresonades en els camps de concentració alemanys durant la Segona Guerra Mundial.

«Feia temps que anava al darrere d'aquest tema, de quan vaig publicar el llibre dedicat al camp d'Argelers. Em va sorprendre trobar un espollenc entre els presos dels nazis. La pista sobre Ramon Mallol Soler me la va donar Maria Cardoner i des d'aleshores no he parat d'investigar i buscar pistes i dades sobre aquesta pobra gent».

Així, Vergés repassa el penós camí resseguit per persones com Lluís Martí Santaló, de Cantallops, sobre el qual no se'n sabia res al poble; Enric Puigmal, de Maçanet de Cabrenys; Eleuteri Aiguaviva Coromians, de Rabós, o els germans Farreró Casamort, de Castelló d'Empúries. I així fins a tancar una llarga llista que passa per molts pobles de la comarca. El llibre parla de camps terribles com els de Mauthausen, Dachau, Buchenwald, Dora o Neuengamme, entre altres.

L'autor beu dels indicis trobats en treballs anteriors, com el de Montserrat Roig i d'altres autors de la comarca, com Lourdes Boix, Rafel Bruguera -autor del pròleg-, Josep Playà, Lourdes Torner, Artemi Rossell i Pere Roura. De les seixanta víctimes del nazisme incloses en el llibre, cinquanta-sis són de vint-i-sis pobles de l'Alt Empordà.

El llibre Empordanesos als camps nazis es presenta a la Societat d'Espolla aquest diumenge 21 d'abril, a dos quarts de dotze. Dimarts serà present a la parada d'autors locals de la Rambla de Figueres.