El Divendres Sant, Castelló d'Empúries i l'Escala es mantenen fidels a tradició, amb la representació del Viacrucis Vivent. A la localitat costanera, a la plaça de l'Ajuntament i de l'Església, la Mar d'en Manassa i diferents carrers del nucli tornen a reviure, a partir de les deu de la nit l'escenificació dels darrers dies en la vida de Jesús. És l'onzena edició d'una tradició que ha arrelat al municipi gràcies a la participació de prop de dos centenars de persones, «gent del poble i persones que tenen a l'Escala la seva segona residència i volen prendre part d'aquesta tradició». Les edats són variades: «Tenim des de nens fins a gent de 70 i 80 anys, hi ha un flux de gent constant, cosa que garanteix la continuïtat de l'acte», assegura Joan Brugués, membre de l'Associació El Rosetó, que va recuperar la tradició de Setmana Santa al poble l'any 2009.

Un mes d'assajos

Fa un mes van començar els assajos, que enguany s'han reduït aprofitant l'experiència adquirida per tots els participants: «Els últims anys ens hem centrat més a perfeccionar la interpretació dels actors i retocar les diferents escenes» i aquest any, com ja es feia al principi, s'incorporen noves seqüències. L'escena de la Samaritana, just després de la benedicció del Ram, és un dels moments de l'Evangeli que els organitzadors han decidit incorporar per enriquir la interpretació d'aquest Viacrucis. Una altra de les novetats arriba just al final. En l'escena de la Crucifixió, fins ara, «el públic feia com una espècie de teló. Des d'una banda i l'altra tancaven l'escena just quan Jesús ja estava baixat de la Creu i estava en mans de la Verge Maria». Però enguany, i a petició de la gent, «farem que el teló de gent tanqui l'escena i després la torni a obrir, amb la música de fons, com és habitual», apunta Brugués.

El recorregut d'enguany es manté sense canvis. El Viacrucis dura unes dues hores i inclou tretze escenes. Comença a la plaça de l'Ajuntament i la plaça de l'Església, on es fan les primeres escenes. Una de les que més públic aplega és precisament la de la Crucifixió, perquè és difícil superar l'escenari natural que ofereix el mar de fons i al mateix temps és un dels atractius d'aquest Viacrucis.

Un espai privilegiat

En aquest escenari, malgrat que l'acció no comença fins a mitjanit, el públic ja agafa lloc des de les 9 del vespre. En aquest espai, s'hi instal·len entre 200 i 300 cadires. La resta de gent la pot veure des dels balcons -aparadors privilegiats- o també a peu dret. Allà es fa la Crucifixió. També en les escenes anteriors, les que succeeixen a la plaça de l'Avi Xaxu, la plaça Víctor Català i la plaça del Peix, solen reunir un públic nombrós. La representació del Viacrucis busca aprofitar les places, perquè és allà on es concentra la gent: «Al principi, el públic ens anava seguint en el recorregut, però ara tria les escenes que vol veure, perquè és pràcticament impossible veure el Viacrucis sencer, és per això que moltes persones opten, any rere any, seguir una escena o altra i necessiten dos o tres anys per veure'l sencer». També per aquest motiu, «la gent de l'Escala que vol veure íntegra la representació se la convida a assistir als assajos com a espectadors».

La representació del Viacrucis de l'Escala va sorgir inicialment com una aventura per part d'un grup de gent del poble, els integrants de la Comissió de Reis, que van decidir organitzar algun acte per animar la Setmana Santa. Se'ls va acudir, aleshores, impulsar el Viacrucis. L'organització va a càrrec de l'Associació Cultural El Rosetó, sota la direcció de Jordi Piqué i la col·laboració del mateix Brugués, que durant anys va participar en la processó de Verges i va fer la proposta de traslladar aquesta experiència a l'Escala. «No ho vam començar amb cap sentiment religiós, sinó com una cosa que podia atraure i realment ha reeixit, no ens ho haguéssim pensat mai», reconeixia Joan Brugués, membre de la junta de l'associació que es va crear precisament per donar impuls a l'activitat que ha resultat un gran èxit. El Viacrucis s'ha consolidat després de més de deu anys, portant milers de persones a l'Escala.

El Viacrucis porta a escena cada any unes 180 persones. Als inicis eren unes 90, recorda Brugués. Els personatges, com sempre, són escalencs amb moltes ganes de col·laborar en aquesta activitat, entre ells l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, o l'exdirectiu del Barça, Anton Parera, que té segona residència al municipi i s'ha engrescat des de fa un parell d'anys a prendre part en aquest espectacle.

L'any passat, pel que fa als actors, va haver-hi un canvi en el personatge de Jesús. És el més complicat i el que més text té i l'han representat ja diferents veïns del poble. «Des de l'any passat, tenim un nou Jesús que s'ha ficat molt en el paper». La seva motivació i habilitat per interpretar el paper de Jesús ja va commoure des dels primers assajos, recalca Brugués, que agraeix la implicació de tota la gent de l'Escala que fa possible aquesta representació especial de Setmana Santa.

La tradició continua a Castelló d'Empúries

Castelló d'Empúries ha consolidat també el Viacrucis Vivent com una de les activitats més participatives de la Setmana Santa. Aquest Divendres Sant, a dos quarts de vuit del vespre, els carrers i les places del municipi tornen a ser protagonistes del camí de Jesús cap a la Creu. L'obra la porten a terme veïns de Castelló d'Empúries, un centenar d'actors on s'inclou un any més la participació dels Manaies de Mieres. El Viacrucis compta també amb noves col·laboracions, en aquesta edició de dues entitats del poble: Cort d'Empúries i Despertaferro, «que s'han sumat a la representació d'enguany», ha explicat Francesc Ortiz, membre de l'Associació Via Crucis de Castelló d'Empúries que organitza juntament amb l'Ajuntament l'escenificació dels darrers dies de la vida de Jesús.

Unes 3.000 persones van a veure cada any el Viacrucis de Castelló: «Ens alegra molt veure que ve tanta gent», tenint en compte la diversitat de propostes que conviuen a la comarca, per Setmana Santa. Precisament des que el 2013 l'associació va agafar la direcció de l'obra «vam aconseguir que vingués més públic».

Aquest any el recorregut serà el mateix i no es preveuen canvis significatius. El desig dels organitzadors és veure novament la plaça de la Basílica plena a vessar i les places plenes de gent.