La Marxa Xino-Xano, organitzada per l'Ajuntament d'Agullana amb la col·laboració de l'AMPA de l'escola dona aquest divendres el tret de sortida a quatre dies d'activitats per celebrar la tradicional Festa de Pasqua, que s'allargarà fins dilluns. «Un dels actes més populars és l'Aplec de Santa Eugènia, que se celebra el dia 22 a l'ermita», destaca l'alcaldessa, Marina Gutés.

Les activitats volen arribar a tothom, combinant oci i cultura i per això dissabte al migdia s'inaugura l'exposició de fotos Abans del rellotge del col·lectiu FranCat als baixos de l'ajuntament. A l a nit, actuarà el grup Stop So, a la sala polivalent, «amb l'objectiu de repartir la festa per a tothom i engrescar els més joves del municipi». Diumenge es concentra un gruix important dels actes: hi haurà ofici solemne, se celebra la quarta edició del concurs de ratafia casolana a la plaça Major i la 23a Fira de Pasqua: «Enguany apostem pels productes de km 0». Hi haurà parades durant tot el dia a la plaça Major. La programació segueix a la tarda amb la projecció del reportatge de l'audició i estrena de la sardana En Joan del Molí, d'Olivier Marqués, en homenatge a un veí del poble. A les sis es tancarà la jornada amb una audició de sardanes amb la cobla Vila de la Jonquera.

L'activitat continua dilluns de Pasqua amb la sortida dels pabordes, a dos quarts de deu del matí, quan tres parelles, vestits a l'antiga, surten de la plaça Major acompanyats de la cobla a l'ermita de Santa Eugènia, on la festa continua amb una missa solemne. Al migdia es ballarà una sardana, a l'esplanada de l'ermita, i després està previst un dinar. La jornada està marcada per la tradició, detalla Gutés.

Un cop la gent s'ha situat a l'esplanada del Prat, els assistents dinen i mentrestant els pabordes i la cobla es dirigeixen a totes les taules i treuen a ballar algú de cada colla: «És el llevant de taula», explica l'alcaldessa, Marina Gutés. A mitja tarda, davant l'ermita, es fa el ball del ramallet. Situats els assistents en rotllana, l'alcaldessa i la seva parella donen una volta d'honor a la fi de la qual se li lliura la vara d'alcaldessa. Gutés destaca la singularitat d'aquest ball típic i explica que, ja al vespre, a la plaça major d'Agullana la festa es tanca amb la ballada de la Sardana de les cuineres, una sardana de germanor, d'una sola anella, amb la participació dels Pabordes i Pabordesses. L'activitat encara seguirà l'endemà amb les activitats de Sant Jordi.