El Festival Còmic de Figueres sempre busca sorprendre i despertar, a través del somriure, complicitats entre l'escenari i la platea. Potser per aquest motiu, aquest dilluns passat els seus codirectors, Xavier Valentí i Titín Custey, van escollir les cisternes del castell de Sant Ferran, un espai encara poc conegut pel gran públic, per donar el tret de sortida, acompanyats de l'alcalde, Jordi Masquef, i proposant al públic submergir-se dins l'univers de l'humor, des de dijous i fins diumenge.

Per aconseguir aquest repte, enguany s'ha ampliat la franja horària dels espectacles, des de les 12 del migdia fins a les 9 del vespre, i se n'han programat, com a novetat, a les 7 de la tarda a la sala La Cate. La intenció dels promotors és que «un espectador pugui passar tot el dia a Figueres», expliquen. Ho fan amb un cartell de qualitat del qual divendres, durant la Gala Inaugural, i de nou al Teatre El Jardí sota la batuta de Guillem Albà i La Marabunta, se'n farà un tastet.

Els promotors tenen assumit que «som una finestra oberta al món, és la nostra responsabilitat». Per aquest motiu, entre els artistes n'hi ha d'internacionals, com els neozelandesos Trygve Wakenshaw & Barnie Duncan; els kenians The Black Blues Brothers; els suïssos Baccalà; els belgues Elastic et Francesca; els australians Guru Duru i l'argentina Valeria Guglietti que, justament, actuarà en un dels espais nous del festival, el Teatre Bon Pastor. No faltaran tampoc valors de casa com Àngel Amieva, que estrena producció; Jair Domínguez parlarà de la faceta còmica de Salvador Dalí o Bruno Oro presentant el seu llibre Tu busques amor i jo cobertura. Altres artistes programats seran Marcel Tomàs i el Mag Lari.

Cinema, riureteràpia i ioga

Com altres anys, el festival manté sinergies amb entitats locals com Diòptria que projecta, dijous a Las Vegas, Matar a Dios, premi del públic al Festival de Sitges, amb la presència de l'actriu Itziar Castro. Cal afegir el taller de riureteràpia que es fa a l'hospital de Figueres i que inclou una xerrada gratuïta o el ioga per riure amb Ananda Das, al castell de Sant Ferran. A banda d'aquests nous espais, es manté un dels punts emblemàtics del festival i un dels més concorreguts, la plaça Catalunya, enguany rebatejat Espai Interfren-Citroën. Tots els muntatges que es veuran en aquest espai són d'accés gratuït.