14 de abril de 2019
14.04.2019
Figueres

L'Arxiu Comarcal incorpora 133 imatges amb figuerencs que van emigrar a les colònies

Estan datades entre els anys 1890 a 1930, cedides per Dolors Solà i procedents de la família Gratacós-Farraró

14.04.2019 | 09:36
Imatges cedides a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà.

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) ha ampliat la seva col·lecció amb un total de 133 noves fotografies antigues, datades aproximadament entre els anys 1890 a 1930, cedides per Dolors Solà i procedents de la família Gratacós-Farraró de Figueres. Les imatges i els retrats d'estudi que composen aquesta col·lecció es complementen amb un aplec de felicitacions i targetes de visita, així com d'escriptures notarials que comprenen entre els anys 1823 a 1958.

De la documentació gràfica que ha arribat a l'ACAE cal destacar els nombrosos retrats d'estudi de fotògrafs tant de la ciutat com de la resta de Catalunya. Dels figuerencs s'inclouen imatges de Domènec Bosch, A. Arderius, J. Carreras, Joan Corney, Octavi Unal, M. Pardo i Jaume Tort Bofill. Dels barcelonins hi ha publicitat d'Emili Sagristà, Garrigosa, Photo Raphael, Studi Vial o Studi Fotografic Daguerre, entre d'altres. A la col·lecció, sobretot, hi ha retrats d'estudi d'homes i dones vestits de forma molt elegant i retrats d'exterior dels qui van emigrar a l'Amèrica Llatina.

Com explica la directora de l'Arxiu, l'historiadora Erika Serna, "durant el segle XIX i fins a la primera meitat del segle XX, la migració d'europeus cap al continent americà va ser molt important. Fou especialment intensa en l'època colonial i després de la fam i repressió que van comportar els nombrosos conflictes bèl·lics existents. A finals del segle XIX membres de la branca Farraró van emigrar cap a Amèrica del Sud, en concret a Puerto Rico, establint-se de forma permanent al municipi d'Arroyo. Entre les fotografies també destaquen els reportatges presos en campaments i l'entorn de Tetuan, segurament durant la Guerra del Rif, coneguda popularment com la Guerra del Marroc, entre els anys 1920 a 1926, on deduïm que devien tenir alguns avantpassats que hi participaren".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook