El Museu del Joguet de Figueres va acollir dissabte passat la presentació del llibre Escultors de la festa, de l'autor Manel Güell, la primera anàlisi sobre l'ofici dels creadors de dracs, gegants, capgrossos i altre bestiari festiu, a través de tres tallers que van iniciar la seva activitat a finals de la dècada dels vuitanta del segle XX: Sarandaca, de Granollers; Ventura & Hosta, de Navata, i Dolors Sans, de Vilafranca del Penedès. «Fins ara s'havia parlat sempre des de la mirada dels gegants i capgrossos, de les peces, però no des de les persones que estan al darrere, ells són els escultors de la festa». L'autor reivindica aquest concepte «perquè, en el 90 per cent dels casos, són peces úniques o d'encàrrec, i, per tant, escultures amb volum, que a més participen de la festa al carrer». Güell destaca com «enlloc del món hi ha tant bestiari festiu com a Catalunya». Es calcula que existeixen entre 3.500 i 4.000 gegants i entre 1.300 i 1.500 figures d'imatgeria festiva.

Per parlar de tot el fenomen social i cultural que es genera al voltant d'aquesta imatgeria, el llibre s'organitza en quatre capítols. El primer consta de diferents articles que reflexionen entorn la festa i el paper dels seus creadors. La segona part fa un recorregut sobre la història i evolució d'aquests tres tallers «molt representatius d'aquesta generació dels vuitanta», segons l'autor. La tercera part exposa les seves diferents tècniques de treball i la quarta és un inventari de les obres construïdes pels tres tallers, així com una selecció de les set millors peces a criteri dels seus creadors.

El llibre ha estat publicat per Pagès Edicions i ha comptat amb una subvenció de la Generalitat. Té 280 pàgines i inclou un total de quasi 300 fotografies, «la majoria són inèdites i moltes del treball als tallers», el que converteix l'obra en molt especial, assegura l'autor.