Prop de 200 caps de colles de diables i agrupacions de bestiari festiu assisteixen aquest dissabte a una jornada de formació obligatòria que els reconeixerà com a "consumidors experts" del material pirotècnic emprat en les seves actuacions. Un examen al final de la jornada certificarà els seus coneixements i els autoritzarà, entre altres, a poder comprar i manipular la pirotècnia. La formació, que s'imparteix dues o tres vegades l'any, està dissenyada per l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del govern espanyol, en col·laboració amb el departament de Cultura i les dues associacions de colles de diables i bestiari festiu de Catalunya. Els darrers cinc anys uns 4.000 caps de colla s'han format i certificat els seus coneixements en jornades com la que se celebra des de primera hora d'aquest matí al Centre Cívic Sant Martí de Barcelona.

Caps de colles de diables i bestiari festiu es formen per poder comprar i manipular pirotècnia

Caps de colles de diables i bestiari festiu es formen per poder comprar i manipular pirotècnia

La Delegació del govern a Catalunya és l'encarregada d'oferir aquesta formació obligatòria als caps de colla, amb dues jornades anuals com la d'aquest dissabte. En paral·lel, el departament de Cultura és l'òrgan encarregat dels cursos destinats a la resta dels components dels grup. En total ja són uns 4.000 els diables i membres d'agrupacions de bestiari festiu certificats per desenvolupar les seves respectives activitats.

Tot plegat va començar l'any 2010 amb la transposició a l'Estat de la nova normativa europea sobre pirotècnia. Per salvar les restriccions a Europa, el nou reglament va excloure del mercat general una sèrie de productes pirotècnics, però a canvi va exigir uns "requisits extra" a les entitats i agrupacions que en fan ús. És a dir, una formació i certificació expressa com la que obtindran avui els assistents al curs.

Així ho explica a l'ACN el director l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del govern espanyol, Luís Terrades. En els cinc anys de vigència d'aquest cursos, Terrades ha comprovat que els caps de colla arriben "molt preparats" malgrat no haver tingut una formació tècnica específica. "En el fons, el que tots perseguim es poder continuar gaudint de les nostres tradicions amb la màxima seguretat", expressa sobre la finalitat de la certificació d'aquesta activitat.

La formació d'aquestes jornades inclou una part tècnica sobre la composició i les propietats bàsiques dels diversos artefactes pirotècnics, així com tècniques de preparació i utilització, mesures de seguretat aplicables als membres de les colles i a les poblacions on se celebren les activitats. Complementàriament, els assistents també reben una formació general sobre la tradició festiva vinculada amb el foc a Catalunya.

La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya col·laboren en aquestes formacions, i la d'aquest dissabte ha comptat també amb la col·laboració de l'Associació Professional de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya. Mateu Tres, president de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, ha manifestat en declaracions a l'ACN que des de la seva agrupació "impuslen" la participació en aquestes formacions "per donar compliment a la legislació vigent en matèria d'us d'articles pirotècnics, però també perquè és important fer bé les coses i que les festes siguin el més segures possibles".

De la seva banda, un dels caps de colla del Drac de Granollers, Esteve Rodríguez, valora que després de 30 anys d'existència sense gaires reculacions "és necessari tenir el curs" per, d'aquesta manera, poder ajudar els membres de la colla i tenir més coneixement del món del foc. "Tot ha canviat molt, i ara hem decidit que tothom ha de tenir unes nocions i coneixements. Al final tot ha de tenir una normativa, hem de saber com funcionem i què toquem. No estem jugant amb aigua, sinó amb foc", assumeix.