Després d'anys d'insistir-hi i anar-hi al darrere, els ministeris de Fomento i el de Cultura i Deportes han acceptat el projecte presentat per l'Ajuntament de Vilafant per rehabilitar la masia de Palol Sabaldòria. El cost global dels treballs, que ascendeix a 790.799 euros, feia imprescindible aquest suport, concretament 530.012 euros, talcom certifica el regidor de Patrimoni Cultural i Natural, Xavier García. La resta del pressupost es finançarà amb una altra subvenció procedent dels fons europeus Feder -71.083 euros- i amb una partida del mateix Ajuntament.

Aquest important pressupost es destinarà a completar la rehabilitació interior de la masia, datada del segle XVI, de la qual ara està feta tota l'estructura i tancaments, a excepció d'una petita part de la segona planta. En aquesta nova fase, es conservaran i recuperaran els aspectes més nobles de la construcció com ara les sales, l'escala principal, els arcs o voltes, així com tots els elements que han de contenir, des dels ter­res, els accessos, la climatització, entre altres. «Es tracta de concloure'l tot per donar-li el servei», explica el regidor.

Quan la masia estigui totalment conclosa, els vilafantencs en podran fer ús. En aquest punt, els usos que haurà de tenir aquest immoble històric encara s'estan debatent. En els inicis del projecte, la voluntat era dedicar aquest espai a un centre medi ambiental al voltant dels espais mediterranis, el Manol i la indústria de la rajoleria, que tanta importància i pes va tenir, històricament, a Vilafant. Aquesta idea primària ha anat evolucionant i, com explica Xavier García, ara estan estudiant «si és possible donar-li més serveis, sobretot, dirigint-nos a les entitats del municipi». Per al regidor, això és viable i la intenció és que aquest equipament funcioni «a ple rendiment». Dins aquesta línia, l'Ajuntament també està impulsant actualment la rehabilitació de l'edifici de la Rectoria, ubicada al nucli antic, amb la voluntat de dedicar-la a les entitats i al Casal de la Gent Gran, però «sempre falten més espais», reconeix el regidor. Aquí també s'afegeix la rehabilitació de l'antic espai del Cau.

Un arxiu digital

Un arxiu digitalL'interès que té l'Ajuntament de Vilafant per recuperar el seu passat i preservar-lo resta evident amb l'actuació constant, i dilatada en el temps, que ha impulsat en el conjunt de Palol Sabaldòria. Però també hi ha altres iniciatives culturals que evidencien aquesta voluntat com és el cas de la creació d'un arxiu digital que ja es troba en marxa i es pot consultar. Es tracta d'un web en format blog que es dedica a la digitalització i difusió de continguts històrics locals. En aquesta iniciativa, s'ha sol·licitat la col·laboració dels veïns del poble perquè facin aportacions de documents que conservin en els seus arxius personals. L'Ajuntament s'encarrega de digitalitzar-los i, posteriorment, retornar-los al seu propietari.

Xavier Garcia: «Palol és un projecte que un ajuntament petit no pot fer sol»

Xavier Garcia: «Palol és un projecte que un ajuntament petit no pot fer sol»

Des del 2012, Xavier García (Figueres, 1974) forma part de l'Ajuntament de Vilafant. Actualment és el regidor de Medi Ambient i Patrimoni Cultural i Natural i Seguretat Ciutadana i Protecció Civil.

Des de l'Ajuntament, han lluitat molt per Palol. Hi creuen molt.

Sí, sempre que ha sortit una subvenció l'hem intentat aconseguir.

Què ha permès rebre aquesta important subvenció?

Quan fa dos anys van tornar a convocar les subvencions de l'1% cultural, ens hi vam presentar, però ens vam quedar a les portes. Se'ns va comentar que, per a l'any següent, juntament amb la memòria, poséssim totes les infraestructures que passaven pel municipi, que això puntuava.

Doncs els ha ajudat tenir l'autopista, el tren d'alta velocitat, el gasoducte, la línia MAT...

Ja que les tenim, ens han acabat de donar els punts i som els únics a tot Girona.

Quasi és com si els hagués tocat la loteria.

Ho sembla, perquè Palol és un projecte que, si no aconsegueixes subvencions, un ajuntament petit no el pot fer sol.

Cada vegada es fa més present Palol, ja que es programen moltes activitats i visites.

Sí, això intentem. Per això fem activitats amb motiu de la festa major; les neteges al Manol les acabem allà, també com a punt final de les caminades i l'incloem a les Jornades Europees del Patrimoni.

Els veïns se'l senten seu?

A Vilafant, tothom coneix Palol, és el conjunt històric més important amb l'església preromànica del segle XI. A vegades la gent el desconeix, però quan el visiten se sorprenen. Té un entorn fantàstic.