Amb quasi trenta anys vinculada a la professió, Nati Vilanova ha viscut en pròpia pell la transformació de les biblioteques. Diu que és aquest un món en evolució i les biblioteques segueixen el mateix camí. Fa set anys que Vilanova va accedir a la direcció de la Biblioteca Central Comarcal de Figueres. Aquest temps el valora positivament, però alhora reconeix l'alt grau de dedicació que implica el càrrec fruit, ben segur, de l'exigència que ella mateixa s'aplica.

Quan vostè va començar ja es parlava de la transformació digital?

Sí, era l'any 1990 i ja es parlava de l'adaptació dels bibliotecaris. Vam viure la informatització, els primers ordinadors, els mòdems i l'evolució dels serveis.

Els usuaris ara els reclamen aquesta adaptació?

Sempre arribem tard; bé, penses que s'ha de fer això, però a l'administració costa. Per sort, les biblioteques són un sistema amb unes directrius clares però, a vegades, les mateixes biblioteques ja segueixen les seves iniciatives i innoven per elles mateixes. Recordo aquí que havíem fet Hores del Conte amb tauletes ja l'any 2013.

Ja fa un temps que funciona la plataforma EBiblio. Però què és exactament?

És una plataforma de continguts digitals on hi ha llibres i revistes molt actuals. Hi ha usuaris que ja només les miren per la tauleta, o pel dispositiu que vulguin, i no cal que pensin a tornar-les. I els darrers mesos, la Generalitat ha incorporat més de 3.000 pel·lícules. El millor és que és molt fàcil d'utilitzar. Només cal tenir un carnet de la biblioteca i un compte de correu electrònic associat i cap llibre pendent de retorn.

Creu que el pressupost amb el qual treballen és suficient?

El pressupost de funcionament és més o menys el mateix des del 2012, tot i que ha augmentat la plantilla. També cal dir que la Generalitat i la Diputació de Girona aporten més diners per compra de llibres o altres suports, i per la informàtica. Aquests darrers anys, les subvencions de la Generalitat per compra de llibres han augmentat i ens ha quedat més pressupost municipal per fer activitats i diversificar-les.

Aquest apartat s'ha potenciat moltíssim els darrers temps.

D'Hores del Conte, per exemple, en fem moltes més que abans, quan només se'n feia una al mes. Ara en fem set o vuit al mes.

Els clubs de lectura també s'han disparat.

En tenim quinze. Va molt bé que amb alguns tenim el suport de la Generalitat com és el cas del de Llegir el Teatre o el de l'Òpera. Això et fa arribar a un usuari més divers.

Creu que com més coses fan, més públic atrauen?

Sí, hi ha el fidel que vindria a tot, i un públic diferent i nou amb altres interessos. Això ens ha passat amb les darreres xerrades de filosofia que ens han sorprès moltíssim.

Com són ara els usuaris?

Molt exigents.

Malgrat ser una biblioteca híbrida, és a dir, que conjuga el model tradicional amb el digital, el préstec presencial segueix essent molt alt.

Potser ha baixat una mica, però és un tret comú a totes les biblioteques. En el nostre cas queda compensat per l'augment de l'EBiblio.

Respecte a la necessitat d'una ampliació o d'una segona biblioteca, si es fes, en què milloraria l'actual?

En serveis, espai, arribaríem a molts més usuaris. Si hi haguessin dues biblioteques, hi hauria més personal, les gestions es compartirien... però ja es veuria si caldria les mateixes àrees a una o a l'altra, s'ha de reflexionar una mica. Per una part, serviria per arribar a tota la població de Figueres i, per una altra, per disposar d'espais més còmodes perquè les biblioteques són cada vegada més espais de relació, de trobada, per fer activitats de creació.

Què suposa la manca d'espai?

En no disposar d'espai ja no ens plantegem obrir cap espai de formació continuada o de BiblioLabs. Tenim el que tenim i la capacitat del personal i amb això treballem per servir al màxim de gent i el millor que puguem.

I en espais a vegades nous com l'Hospital o la piscina.

Es tracta d'acostar la lectura a tothom, d'arribar a com més població millor.