L'Ajuntament de Figueres va obrir l'any 2006 una convocatòria de beques per a la creació, i ajuts a la producció, difusió i exhibició de les arts amb l'objectiu de fomentar la creativitat facilitant l'aparició, el desenvolupament i la consolidació de projectes artístics contemporanis a la ciutat de Figueres. Va ser a l'any 2009 que van rebre el nom de beques AGITA.

Del 2009 al 2019 s'han publicat 6 convocatòries i han estat 55 els projectes guanyadors provinents de disciplines artístiques com les arts visuals, escèniques (circ, dansa, música), audiovisual, cinema i publicacions.

Per a celebrar aquests 10 anys de beques Agita es duran a terme dues accions:

A finals de setembre, a la Casa Empordà de Figueres i gràcies al suport del Museu de l'Empordà, tindrà lloc una exposició col·lectiva de projectes de diferents edicions i tots ells de caràcter expositiu, on s'evidenciarà el comú denominador de tots ells: la creativitat.

Serà una mostra on els treballs han viscut una evolució a partir de la proposta presentada a Figueres. Projectes que s'han seguit treballant i han derivat en altres propostes artístiques o bé han madurat i s'han reversionat . Peces produïdes gràcies a la beca dialogaran amb els seus treballs posteriors.

L'altra acció serà l'edició d'una publicació, un llibre en format guia-arxiu de 10 anys dels projectes guanyadors.

Per altra banda, avui presentem també la convocatòria de les Agita 2019, en la que com és habitual estan dirigides a artistes i creadors de tots els àmbits artístics.

Aquests ajuts tenen en compte els projectes que mostren vocació de professionalització i voluntat de projecció exterior, així com aquells que guarden interès per a la ciutat de Figueres i comarca de l'Alt Empordà.

Es valorarà especialment la qualitat del projecte; la seva viabilitat econòmica, tècnica i gestora i l'originalitat, innovació i contemporaneïtat del projecte.

Les propostes es podran presentar a partir del 4 d'abril fins al 4 de maig i després passaran a ser valorats per un comitè d’experts format per:

  • Eudald Camps, crític d'art.
  • Àngel Quintana, catedràtic d'Història i Teoria del cinema a la UdG.
  • Maria Mercè Cuartiella, escriptora
  • Xavier Lloses, compositor i artista sonor.
  • Narcís Puig, adjunt a la direcció artística del Temporada Alta.
  • Sebastien Planas, director del Filaf, festival international de llibres i pel·lícules d'art.
  • Eduard Bech, director del Museu de l'Empordà.
  • Aina Baig, directora del Teatre Municipal El Jardí.
  • Pere Ferrera, cap de l'àrea de cultura de l'Ajuntament de Figueres

El dia 11 d'abril es presentarà en roda de premsa i a la Casa de la Generalitat a Perpinyà la nova convocatòria de les beques Agita amb l’objectiu d’arribar al sector artístic de la Catalunya Nord i francès establint així relacions artístiques i culturals transfrontereres.