La Passió de Sant Climent Sescebes, l'única que es representa a Catalunya a l'aire lliure, introdueix enguany algunes novetats. Amb la voluntat de contextualitzar millor la història que s'hi narra, s'han introduït escenes noves sobre l'anunciació a Maria i el naixement de Jesús i, alhora, s'ha dotat de personalitat a tots i cadascun dels integrants del poble, un gruix molt important dels actors que participen en el muntatge. «Tothom a La Passió és important, no tan sols aquells actors que tenen text; tothom hi aporta el seu granet de sorra perquè l'obra es pugui fer», reconeix el seu director, Ernest Ollero.

Ja l'any passat, Ollero va començar a introduir novetats, concretament va reordenar escenes «perquè aquestes tinguessin més coherència», en aquesta tradicional representació, intrínsecament lligada a Sant Climent, on es representa des de fa quaranta-dos anys. Ara, a banda de la reordenació i la introducció de noves escenes, Ollero també ha volgut incidir molt en el llenguatge amb el qual s'expressen els personatges. «He volgut que no sigui un llenguatge excloent, que sigui més neutre, però alhora molt respectuós amb la història», comenta el director. És cert que a La Passió es presenta una història interpretada «però hem d'intentar que parli de l'amor en genèric».

Majoritàriament, els actors que apareixen a La Passió de Sant Climent són amateurs, a excepció de la persona que fa de Jesús que és actor professional. En un 90 per cent són veïns del poble. «Aquest és un diamant que té Sant Climent», afirma rotund Ollero, que afegeix, admirat, la seva entrega absoluta. «Hi posen molta voluntat i jo intento ajustar-me a les seves necessitats», afirma. En aquest sentit, cal dir que entre els actors s'hi poden veure famílies senceres.

Per tirar el muntatge endavant, enguany, les primeres reunions ja es van tenir el novembre quan la junta de La Passió va acceptar la proposta de dramatúrgia ideada per Ollero. El desembre es va confirmar la disponibilitat dels personatges principals i ja després de Reis es van iniciar els assajos en grups dividits.

Millora de la sonoritat

Millora de la sonoritat

Una de les novetats d'aquest any serà l'ús de microfonia en dues escenes, al principi i final de l'obra, molt concretes: la de Jesús amb Maria Magdalena i Jesús amb la seva mare, Maria. Aquesta decisió es va prendre arran de l'actuació l'any passat, quan Ollero es va adonar que aquestes escenes, a diferència de la resta, no es fan alçades, i el públic no arribava a sentir-les correctament. Les dues són escenes molt íntimes i els actors necessiten dotar-les d'aquesta intimitat. «Amb microfonia resoldrem el problema de la projecció de la veu», explica el director.

D'altra banda, com l'any passat, la primera de les tres representacions, la del diumenge 14 d'abril, es farà amb el sistema de taquilla inversa, és a dir, el públic paga després de veure la funció allò que creu convenient. L'any passat ja es va aplicar i va funcionar molt bé. «Va venir molta gent encuriosida a saber què era i vam pensar que recaptaríem menys, però no va ser així, tothom es va sentir còmode», afirma Ollero.

El públic de La Passió segueix sent bàsicament molt familiar. De fet, els infants queden enganxats «amb alguns dels seus moments espectaculars i màgics». «És un espectacle per a totes les edats», diu el director, que és del parer que aquesta obra del que parla «és de la lluita de poders, del bé i del mal, això és el que la fa del tot contemporània».