El Futur, d'Helena Tornero, és un dels espectacles per a joves que es pot veure aquesta temporada a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya. L'obra respon a l'encàrrec que va fer el director del TNC, Xavier Albertí, a la dramaturga figuerenca i que ella mateixa dirigeix amb la col·laboració del també figuerenc Oriol Morales com a ajudant de direcció. Està interpretada per Júlia Genís, que debuta amb el seu gran primer paper, després de ser l'estrella invitada de l'espectacle Kabarett Protokoll, Ester Cort, David Menéndez i David Vert.

«Una persona jove té més futur que passat i el futur és una gran pregunta» assegura Tornero. Amb aquest punt de partida, l'autora ha escrit un text que apel·la a la responsabilitat dels joves i dels adults a partir de la història d'una noia que salta les normes imposades pel seu pare per emprendre un viatge amb cotxe amb un refugiat que ha d'arribar fins a Estocolm. L'espectacle il·lustra el viatge d'aquests dos joves per diferents països europeus a la recerca de la veritat i la llibertat i reflexiona sobre el futur com «allò que arriba quan arriba i deixa d'existir». Tornero ja va abordar el tema dels refugiats a l'obra Kalimat, que es va estrenar al TNC el 2016, després de participar en un taller amb un grup de refugiats en el camp de Nea Kavala, al nord de Grècia. Ara novament «el tema dels refugiats em serveix per plantejar qüestions que ara mateix estan sobre la taula, com la de les fronteres segures. Però també per posar sobre la taula quina és la nostra responsabilitat, quina la responsabilitat dels nostres polítics i evidenciar com els refugiats pateixen aquesta falta de responsabilitat».

Matinals per als joves

De l'obra que es podrà veure fins al 14 d'abril, se'n fan matinals per al públic adolescent. «És un espectacle que dura una hora i cinquanta minuts i realment els joves estan molt atents, riuen, ploren, s'emocionen». El teatre no ha de protegir els joves de la realitat, sinó del que es tracta, remarca l'autora, és «que reflexionin i pensin sobre els temes que es plantegen, sobre el que està passant en aquesta Europa fortalesa que hem construït on les mercaderies tenen lliure circulació i les persones no. Com és que els negocis tenen més valor que les persones?».

Per Tornero és fàcil connectar amb els joves a través del teatre, i en aquesta ocasió ho torna a fer a partir de personatges que són propers a ells i tractant temes que són molt actuals. «Vull que després de l'obra es generi debat, hi ha la sensació que la gent ja s'ha oblidat del que està passant. Va haver-hi un moment que tothom parlava dels refugiats. Ara la gent ja parla d'altres temes, però continua havent-hi guerres, segueix havent-hi gent que s'està morint al mar» es lamenta Tornero.

Taula rodona sobre la situació dels refugiats

«Continua morint gent al mar i això és un escàndol. Tenim aturats tots els vaixells de rescat a la Mediterrània i estan aturats perquè els governs d’Europa els han bloquejat. Això està passant ara, com quan estava passant l’Holocaust. Nosaltres sabem que està morint gent al mar, quina és la nostra responsabilitat al respecte? Tenim aquesta informació, quina és la responsabilitat política, com ens podem posicionar?, quina és la nostra postura?». Tornero no calla davant la realitat i interpel·la el públic a reflexionar-hi a través d’una obra que parla de responsabilitats, la d’una jove que acaba de complir 18 anys però també de la responsabilitat política i de la gent que està patint aquesta falta de responsabilitat dels polítics: «A tot el món hi ha una colla de polítics irresponsables que estan donant consignes que inciten a la violència i està augmentant la xenofòbia».

La directora de l’obra i un representant de Proactiva Open Arms parlaran d’aquestes qüestions en una taula rodona, quan acabi la sessió d’El futur, el 6 d’abril. També a Figueres, el públic podrà comentar el text amb la mateixa Helena Tornero i Oriol Morales, a la Biblioteca dins el Club de Lectura Llegir el Teatre, el proper 15 de maig.