Si hi ha una festa arrelada a Bàscara, aquesta és, sens dubte, el Mercat del Tortell, que justament se celebra aquest diumenge, just abans de Rams. Amb trenta-cinc anys d'història avalant-la, l'Ajuntament té la voluntat de mantenir-la molts més anys però, també, potenciar-la amb actes de cultura popular. En aquest sentit, enguany s'ha programat l'actuació de l'Esbart Marboleny i la celebració de la 3a Fira Creativa, amb tallers, venda i exposició de manualitas i arts creatives.

L'alcalde, Narcís Saurina, encara recorda la potència que tenia aquest Mercat, així com quasi totes les fires, molts anys enrere. Milers de persones s'hi atansaven, ja que era quasi visita obligada, i no era estrany que s'arribessin a vendre uns dos mil tortells. Els darrers anys són mig miler els tortells que elaboren, principalment, pastissers del poble i també de Figueres i Banyoles. Ara, com explica Saurina, és l'Ampa de l'escola la que s'encarrega de la parada exclusiva instal·lada al bell mig de la plaça Major. Així, un tant per cent de les vendes es destinen a projectes de l'associació.

Créixer en qualitat

Créixer en qualitat

Amb l'objectiu fixat «de fer una gran fira», l'Ajuntament ha tornat a apostar per unir el Mercat del Tortell amb la Fira Creativa, una proposta nascuda fa anys. «Com ja hem aplicat a altres fires de nova creació, la nostra aposta és fer potser una cosa més reduïda però de qualitat, que totes les parades que hi hagi aportin un plus, no es tracta de créixer per créixer», assegura l'alcalde.

El creixement es vol fer, assegura Saurina, programant activitats lúdiques paral·leles vinculades amb la cultura popular. És el cas de l'actuació que oferirà, a les 12 del migdia, l'Esbart Marboleny, una formació que, com diu Saurina, «feia anys que volíem portar». A Bàscara, hi presenten Cap a la plaça, un espectacle de dansa catalana d'arrel tradicional amb música en viu interpretat per joves dansaires de la Garrotxa i sonadors Marbolets pels carrers del poble, des del passeig de la Muralla fins a la plaça Major. Una hora abans, al Passeig de la Muralla, el públic familiar podrà gaudir amb Karoli, l'home roda, i ja a la tarda, a les 5, la cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes oferirà una audició de sardanes.

El complement al Mercat dels Tortells serà la presència dels artistes de la Fira Creativa que, tot depenent del nombre final, s'instal·laran a la plaça Major o a la plaça de l'Església. Com diu Saurina, la idea és donar continuïtat a l'activitat festiva.