Kim Manresa és un reconegut fotògraf català. Sempre que viatja pel món, i és molt sovint, li porta a la seva filla Ada una nina que simbolitza la diversitat cultural i l'essència d'aquell país i alhora una via per explicar-li a l'Ada el seu treball i la gent que coneix. Després de més d'una dècada, Ada, que és a punt de fer 14 anys, ja té aplegades unes 1.500 nines, 200 de les quals s'exhibeixen des de la setmana passada, i fins al 2 de juny, a la Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalu­nya, a Figueres.

Les nines que en Kim li regala a l'Ada són molt especials. Allu­nyades dels cànons comercials, el fotògraf les troba en els mercadillos o, fins i tot, les hi regalen, com el cas d'un descendent d'esclaus als Estats Units que va donar-li unes nines amb les quals ells jugaven. Totes elles, doncs, són antigues «i tenen una història al seu darrere». Provenen de tot el món i són fetes amb fang, roba, pell de foca o, fins i tot, ossos, fulles de blat de moro o closques de fruits secs. Kim Manresa explica que les nines li han ensenyat a la seva filla «la diversitat del món» i li han transmès les ganes d'explorar-lo. Algunes de les nines que té l'Ada els hi ha regalat gent gran perquè «saben que ella les cuidarà».

Les nines han influït molt a l'Ada. Ja de ben petita escrivia històries i feia dibuixos de les nines inspirant-se en tot allò que el seu pare li explicava dels viatges. Fins i tot, reconeix que va aprendre geografia abans que li ensenyessin a l'escola. Als 7 anys va decidir, amb el pare, fer el primer llibre inspirant-se en elles, un projecte que, més tard, es va transformar en una exposició estrenada a la biblioteca de Sant Cugat. La mostra, que després es va veure a Sabadell, és la que ara hi ha a Figueres.

Taller per aprendre a fer nines «quitapenas»

Taller per aprendre a fer nines «quitapenas»

Paral·lelament a l'exposició, el 18 de maig es farà un taller per aprendre a fer les nines «quitapenas», unes nines petites que els nens de Guatemala se'ls posen sota el coixí per endur-se els mals sons. El taller l'impartirà l'Ada, la seva mare, Marta Civil, Maita Santamaria i Mariana Roviras.